Naslovnica Bebe i mališani Kojim taktikama možete ublažiti grčeve kod beba

Kojim taktikama možete ublažiti grčeve kod beba

760
0
PODIJELI

Baš kao i kod odraslih ljudi, grčevi u stomaku beba nastaju zbog iznenadnih kontrakcija u crijevima. Beba koja doživljava grč obično počne plakati oko 15 do 45 minuta nakon hranjenja. Postoji nekoliko načina pomoću kojih im možete olakšati.

Kada beba pati od grčeva u većini slučajeva lice joj se zacrveni i čvrsto stisne šake. Grčevi su povezani sa probavnim sistemom jer se tijelo počinje navikavati na nove vrste hrane. Mogu imati i medicinski uzrok, npr. alergiju na kravlje mlijeko. Srećom, alergija na ovu vrstu mlijeka relativno je rijetka kod novorođenčadi (2 do 3 posto), ali ako mislite da je vaše dijete alergično, uvijek je poželjno da se obratite porodičnom doktoru.

Kada beba počinje patiti od grčeva?

Počet će pokazivati simptome kada napuni dvije sedmice. Grčevi u stomaku obično dosežu vrhunac oko šeste sedmice kada beba počinje više piti. To znači da crijeva moraju više raditi. Grčevi mogu početi tokom dojenja ili hranjenja na flašicu. Svaka beba će biti različita u smislu perioda kada će ti problemi prestati, ali općenito su (najgori) grčevi gotovi kad dijete navrši četiri mjeseca. Do tada crijeva će se naviknuti na način prehrane.

Šta možete učiniti?

Iako je ovo dio djetetovog razvoja, postoje načini za ublažavanje grčeva. Brzina kojom beba pije može utjecati na ozbiljnost grčeva. Gladna beba uglavnom prebrzo pije, zbog čega guta previše zraka. Pokušajte je usmjeriti tako da pije umjereno. Ako je hranite na flašicu, isprobajte drugu vrstu flašice kako biste smanjili količinu zraka kojeg udahne. Koristite se sljedećim taktikama:

Masaža

Vaš dodir će umiriti bebu. Pazite na to da su vam ruke tople i koristite malo ulja. Masirajte bebin stomak kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. To je pravac toka debelog crijeva. Redovna masaža može ublažiti grčeve, ali i osnažiti vezu između majke i djeteta.

“Vožnja bicikla”

Uzmite noge vaše bebe i kružno ih pokrećite tako da izgleda kao da vozi biciklo. Ovaj pokret pomoći će joj da se oslobodi gasova i ublažit će grčeve.

Nosiljka

Grčevi neće nestati odmah, ali beba će se osjećati ugodnije jer je držite blizu sebe. Sling marama idealna je smirivanje mališana. Tkanina je mekana i ne iritira kožu.

Flašica tople vode na stomaku

“Klasična” flašica sa toplom vodom stavljena na bebin stomak može umiriti situaciju. Termofori za bebe i obloge protiv grčeva nisu pretjerano skupi, a također pomažu u rješavanju problema sa grčevima.

(Dnevni avaz)