Naslovnica Zdravlje Koju hranu smijete zamrznuti i koliko ona može stajati u frižideru

Koju hranu smijete zamrznuti i koliko ona može stajati u frižideru

220
0
PODIJELI

Imate nedoumice u vezi s čuvanja hrane? Iako često ostatke jela nakon ručka stavljate u frižider, niste sigurni koja hrana se smije zamrznuti i koliko će može ostati u frižideru.

Također, važno je da temperaturu frižidera održavate na pet stepeni ili niže, kao i da redovno provjetravate frižider kako bi bio higijenski ispravan i u dobrom radnom stanju.

Skoro sve od hrane može da se zamrzne, uključujući i jogurt, sir, mlijeko, ribu, jaja. Hranu stavite u hermetički zatvorenu posudu ili je dobro umotajte u kese za zamrzavanje, prije nego što je stavite u zamrzivač, inače će je hladan vazduh isušiti.

Banane zamrznite tako što ćete ih oljuštiti i umotatili ili staviti u hermetički zatvorenu posudu prije zamrzavanja. Sve s visokim sadržajem vode, kao što su jagode i paradajz, bit će mekano, ali je i dalje dobro za kuhanje.

Jaja se najbolje čuvaju u frižideru jer se drže na konstantnoj temperaturi, ali ih također možete i zamrznuti. Postoje dva načina za zamrzavanje jaja: razbijte jaje i odvojite žumanca od bjelanaca u zasebne plastične posude ili kese za hranu prije zamrzavanja.

Možete i da razbijete jaja i umutite ih – poslužiće odlično za omlet i kajganu. Kuhano jaje možete sigurno da čuvate u frižideru nekoliko dana. Kuhana jaja se također mogu zamrznuti.

Stavite datum i označite meso u zamrzivaču. Nakon odmrzavanja upotrebite ga u roku od 24 sata. Meso možete zamrznuti na duže vrijeme – i dalje će biti sigurno za jelo, ali će se kvalitet pogoršati, pa je najbolje da ga pojedete u roku od 3 do 6 mjeseci. Ne brinite ako je duže zamrznuto – pokušajte da ga marinirate prije kuhanja da poboljšate teksturu ili koristite bilje i začine da dodate ukus.

Ponovno zamrzavanje mesa i ribe

Nikada nemojte ponovo zamrzavati sirovo meso ili ribu koja je odmrznuta. Možete kuhati zamrznuto meso i ribu kada se odmrznu, a zatim ih ponovo zamrznuti.

Zamrznute sirove namirnice mogu se jednom odmrznuti i čuvati u frižideru do 24 sata. U tom roku ih treba skuhati ili baciti.

Kada se odmrzne, spremljenu hranu treba podgrijati samo jednom, jer što više puta hladite i podgrijevate hranu, to je veći rizik od trovanja. Kuhana hrana koja je zamrznuta i izvađena iz zamrzivača treba ponovo da se zagrije i pojede u roku od 24 sata od potpunog odmrzavanja. Da biste smanjili gubitak, podijelite obrok na porcije, prije zamrzavanja, a zatim odmrznite samo ono što vam je potrebno.

(klix.ba)