Naslovnica Zdravlje Kokosovo ulje nije toliko dobro za zdravlje kao što se vjeruje

Kokosovo ulje nije toliko dobro za zdravlje kao što se vjeruje

1103
0
PODIJELI

Zdravstveni eksperti dugo su reklamirali beneficije kokosovog ulja tvrdeći da njegova visoka masnoća i trigliceridi mogu unaprijediti vaše zdravlje i pomoći vam u gubljenju kilograma. Profesorica s Harvarda izazvala je burne reakcije nakon što je izjavila da je kokosovo ulje čisti otrov.

U videu koji je postao viralan, profesorica Karin Michels kazala je kako kokosovo ulje ne unapređuje zdravlje i daje najgora namirnica koju možete konzumirati.

Ljudi većinom kokosovo ulje koriste za kuhanje, uglavnom za pripremu obroka na visokoj temperaturi kao što su kokice, prženice i druga pečena jela. Također, dodaje se u pića, nerijetko kafu.

Neki zdravstveni eksperti vjeruju kako vam upravo ovo ulje može pomoći u gubljenju suvišnih kilograma.

“Pojačava sagorijevanje masnoća i daje vašem tijelu i mozgu brzu energiju”, rečeno je studiji iz 2009. godine u okviru koje su žene koje su koristile kokosovo ulje 12 sedmica izgubile masnoću u stomaku.

Kokosovo ulje je puno triglicerida srednjeg lanca, tip masnih kiselina koje se brzo apsorbiraju i pretvaraju u “gorivo” za tijelo.

Studija iz 2014. godine otkrila je kako trigliceridi srednjeg lanca povećavaju hormone koji regulišu osjećaj gladi u tijelu pa se osoba osjeća sitom, za razliku od dugolanačnih masnih kiselina.

Kako piše Men's Health magazin, ovo trebate uzeti s rezervom jer su poveznice između kokosovog ulja i gubitka kilograma rijetke i niti jedna studija nije ponovila ovo istraživanje. Imajte na umu da dodavanje ovog ulja u kafu neće istopiti vaš stomak kao magija.

Argumenti profesorice Michels su da kokosovo ulje sadrži dosta zasićenih masti koje su povezane s lošim holesterolom. Ipak, nedavno istraživanje odbacilo je dugogodišnje tvrdnje o opasnosti zasićenih masti i navedeno je kako drugi faktori poput genetike i historije pušenja imaju veći utjecaj na povećanje rizika od srčanih oboljenja ili udara.

Profesorica je naglasila kako velika kašika kokosovog ulja ima 117 kalorija. Preporučuje, ukoliko ga koristite, da stavljate samo jednu supenu kašiku dnevno ili čak manje. Ako želite kuhati, onda koristite djevičansko kokosovo ulje jer nije hemijski obrađeno.

Zaključak Men's Health magazina je da kokosovo ulje jeste dobro u umjerenim količinama, ali je daleko od superhrane kako su nas navodili da mislimo. Probajte ga, ali ne očekujete magične efekte za vaše zdravlje.