Naslovnica Bebe i mališani Koliko bi dijete trebalo spavati tokom dana

Koliko bi dijete trebalo spavati tokom dana

267
0
PODIJELI

Svaki roditelj presretan je kada mu dijete zaspe i spava mirno. Međutim, kad stvari ne idu po planu, vrijeme za spavanje može stvarati stres. Pravilna rutina spavanja može pomoći da dijete spava mirno bez problema.

Annie Simpson, suosnivačica savjetništva za spavanje Infant Sleep Consultants, objašnjava koliko bi puta dnevno dijete trebalo spavati u zavisnosti od dobi.

“Radi se o pronalaženju ravnoteže. Nemojte djeci dopustiti da previše spavaju, a nemojte ni čekati da se u premore”, kaže Annie.

To će se sve promijeniti kako dijete raste pa će mu postupno biti i potrebno manje sna dnevno.

Raspored spavanja djeteta prema dobi:

Beba od šest mjeseci

Beba od šest mjeci trebala bi spavati tri puta dnevno. Dva sata nakon što se probude, preporučuje se da spavaju sat i pol. Drugo dnevno spavanje bebe trebalo bi biti dva sata nakon buđenja te bi trebala spavati do dva sata. Treće spavanje trebalo bi biti predvečer oko 17 sati. S ovom rutinom beba bi trebala dobiti dovoljno sna.

Jednogodišnja beba

Beba od godinu dana trebala bi spavati dva puta dnevno. Prvo spavanje trebalo bi biti tri sata nakon buđenja u trajanju od pola sata. Drugo drijemanje bebi trebalo bi biti nakon dva do tri sata od buđenja. Drugo spavanje jednogodišnjaka tokom dana trebalo bi trajati do 2 sata, a zatim neka bude budna do kraja dana.

Dijete od 18 mjeseci

Dijete od 18 mjeseci starosti tokom dana trebalo bi spavati jednom u tajanju oko jedan do dva sata. Annie kaže da bi mališani od jedne i pol godine trebali spavati samo jednom u danu.

“Ne mora to baš biti u vrijeme ručka, ali to bi bilo najbolje”, dodaje.

Mališan od 2 do 3 godine

Vaše će dijete vjerojatno još spavati u vrijeme ručka, ali idealno trajanje spavanja varira od djeteta do djeteta. Postoji jednostavan način da saznate treba li raspored spavanja ipak prilagoditi ili je vrijeme da ga se potpuno odreknete.

“Prvo što promatramo kod djece ove dobi je koliko dugo drijemaju tokom dana i koliko im je potrebno da zaspu navečer. Ponekad se dogodi da duže odspavaju popodne pa ne mogu spavati navečer pa ujutro kukaju kako su umorni. U tom slučaju, roditelji će morati razmisliti o smanjenju popodnevnog spavanja”, objašnjava.