Naslovnica Zdravlje Koliko brzo se možete popeti na 4. sprat: To mnogo otkriva o...

Koliko brzo se možete popeti na 4. sprat: To mnogo otkriva o zdravlju vašeg srca

320
0
PODIJELI
“Ovaj test je vrlo jednostavan. Ukoliko vam je potrebno više od minut i po da se popnete na četvrti sprat, bilo bi dobro da se obratite ljekaru”, kazao je Jesus Peteiro, kardiolog iz Univerzitetske bolnice Corunai i autor istraživanja.

Istraživanje je predstavljeno na nedavnom naučnom skupu Evropskog kardiološkog društva. Tokom istraživanja 165 ispitanika je šetalo ili trčalo na traci do iznemoglosti, dok su mjereni njihovi metabolički ekvivalenti (MET).

Učesnici koji su se popeli stepenicama na četvrti sprat (otprilike 60 stepenica) za manje od 40 do 45 sekundi postigli su MET od 9 do 10. Prethodna istraživanja su pokazala da je postizanje MET-a od 10 povezano s niskom stopom smrtnosti.

Učesnici kojima je trebalo 1,5 minuta ili duže da se popnu stepenicama postigli su MET manji od 8, a koji znači smrtnost od dva do četiri posto godišnje. Snimanje funkcije srca tokom testova otkrilo je da je 58 posto učesnika kojima je trebalo više od minut i po da se popnu stepenicama imalo abnormalne funkcije srca.

“Na osnovu ove studije sposobnost penjanja stepenicama može se koristiti kao grubi način za procjenu nečije fizičke funkcije koja može predvidjeti cjelokupno zdravlje srca. Međutim, vjerujem da ova gruba samoprocjena ne može zamijeniti pravi fizički pregled i ljekarski test rada srca”, rekla je kardiologinja Renee Bullock-Palmer za Healthline.

Dr. Nicole Harkin, osnivačica internetske prakse kardiologije, dijeli mišljenje s Bullock-Palmer. Ipak, dodaje da ova jednostavna metoda procjene zdravlja srca može pomoći ljekarima prilikom trijaže pacijenata radi opsežnijih pregleda.

Dosta ljekara u suštini i koristi test penjanja stepenicama radi procjene zdravlja srca s obzirom na to da je ovo vježba koja relatvno brzo ubrzava rad srca. Naime, ukoliko postoji problem poput začepljene srčane arterije, ljudi imaju tendenciju da simptome poput bolova u prsima ili otežanog disanja dobiju pri višim frekvencijama rada srca.