Naslovnica Bebe i mališani Koliko čaša vode trebaju piti djeca

Koliko čaša vode trebaju piti djeca

437
0
PODIJELI

Doručak je neprikosnoven, jer im daje potrebnu dozu energije na početku dana, poboljšava pamćenje, doprinosi boljem raspoloženju.

Istraživanja pokazuju i da mnoge majke djecu šalju u školu bez doručka, računajući da mogu da izdrže do prve užine. Šta sada doručkuju, kada ne idu u školu? Stariji često preskaču doručak, žureći na posao, pa im je prvi obrok samo kafa. Ipak, za mališane u razvoju ta navika može da bude pogubna.

Doručak je neprikosnoven, jer im daje potrebnu dozu energije na početku dana, poboljšava pamćenje, doprinosi boljem raspoloženju i razumijevanju stvari u školi. Djeca i tinejdžeri koji preskaču, odnosno odlažu prvi obrok imaju lošije rezultate na testovima, a užina nikako nije zamjena za doručak ili ručak. Ishrana bi uvijek trebalo da bude uravnotežena i raznovrsna, a posebno u periodu razvoja, jer je potrebno mnogo namirnica da bi se zadovoljile sve potrebe organizma.

Za normalno funkcioniranje, važne su podjednako bjelančevine, masti i ugljeni hidrati, kao vitamini i minerali. Obrok bogat ugljenim hidratima trebalo bi da se jede dva do četiri časa prije treninga, dok se užina u vidu banane preporučuje sat prije fizičke aktivnosti.  Ovo pravilo važi i za odrasle profesionalne sportiste, kao i za rekreativce. Osim banane, namirnice koje se lakše vare su žitarice (musli) ili integralni keks.

Također, tečnost je neophodna za dobro funkcioniranje ćelija. Važno je da najmlađi popiju najmanje pet velikih čaša vode dnevno. U suprotnom, mogu osjetiti glavobolju, pospanost i umor.  Kada osjete žeđ, znači da je organizam već dehidrirao, zato bi trebalo da tečnost nadoknađuju blagovremeno. Pojedinci koji nemaju izraženu potrebu za vodom mogu da piju mlijeko i prirodne voćne sokove.

(Dnevni avaz)