Naslovnica Zanimljivosti Koliko često trebate mijenjati vašu četkicu za zube

Koliko često trebate mijenjati vašu četkicu za zube

240
0
PODIJELI

Četkica za zube predmet je koji vjerovatno najviše koristimo u održavanju lične higijene. Stoga, vrlo je bitno znati kada je ista dala sve od sebe te je trebate zamijeniti onom novom.

Redovno mijenjanje četkice za zube od izuzetne je važnosti, a preporučuje se da to radite svaka tri mjeseca.

Sudeći prema istraživanjima, upravo nakon ta tri mjeseca četkica za zube gubi svoju svrhu. Iako možda ne vidno, vlakna četkice u tom su periodu već iskorištena i oštećena te samim tim štetimo i našoj zubnoj gleđi.

Takve četkice su neučinkovite i pri uklanjanju plaka koji je vrlo često uzrok stvaranje karijesa te bolesti desni.

Također, na četkicama se u roku od tri mjeseca nakupljaju bakterije koje se pogotovo stvaraju u zatvorenom i prostoru sa viškom vlage gdje ih obično i držimo.

Kako bi promijenili četkicu, tvrde stručnjaci, nemate šta za čekati ukoliko ste nedavno bili bolesni, a sve kako stare bakterije ne bi ponovo dolazile u dodir sa vašom usnom šupljinom. Pažnju obratite i ako je neko drugi koristio vašu četkicu, ali i pri upotrebi iste onih najmlađih koji svoje četkice najčešće oštećuju grickanjem.

Osim obične, važno je napomenuti i na mijenjanje električne četkice, koja ne zahtjeva ništa previše poseban tretman.

Glave na električnoj četkici preporučljivo je, također, mijenjati svaka tri mjeseca, a možda čak i ranije, u zavinosti od vidljivih oštećenja njenih vlakana.