Naslovnica Zdravlje Koliko mora proći od vakcinacije prije nego možete posjetiti starije članove porodice

Koliko mora proći od vakcinacije prije nego možete posjetiti starije članove porodice

346
0
PODIJELI

Kanadski epidemiolog Abdu Sharakway je za Today's Parent komentarisao vrlo važnu temu – koliko mora proći od vakcinacije prije nego možemo slobodno prići starijim članovima naše porodice?

Sharakway ističe kako je nekim ljudima potrebno više vremena da izgrade imunitet nakon vakcinisanja te kako se stvari ne mogu promijeniti preko noći.

Iako postoji tvrdnja da je organizam u potpunosti zaštićen već dvije sedmice nakon primanja druge doze, stručnjaci kažu kako to ne mora važiti za sve ljude. Nekim će ljudima, poput onih s većim zdravstvenim problemima i slabijim imunitetom, biti potrebno i do tri mjeseca da steknu imunitet na koronavirus.

U ovu grupu spadaju ljudi stariji od 50 godina, odnosno roditelji, nane i djedovi. Svi oni morat će sačekati mnogo duže od samo dvije sedmice prije nego organizuju porodično okupljanje i ponovo se sretnu sa svojom djecom i unucima.

No čak i tada je potrebno zadržati neke mjere opreza, poput nošenja maske ili održavanja fizičke distance. Ovo je potrebno raditi sve dok se ne vakciniše veći dio populacije i broj novozaraženih svede na minimum.

“Čak i ako je neko vakcinisan, može prenijeti virus drugima. Vakcine protiv koronavirusa su vrlo učinkovite, ali je i dalje moguće prenijeti virus drugoj osobi. To znači da bi vaša nana, iako je primila obje doze vakcine, mogla prenijeti infekciju vama ili vašoj djeci. I obrnuto je isto”, govori Sharakway.

Epidemiolog savjetuje da se u narednom periodu, čak i ako ste vakcinisani, držite susreta na otvorenom uz fizičku distancu.