Naslovnica Zdravlje Konzumiranje čaše mlijeka pred spavanje ima nekoliko benefita po vaše zdravlje

Konzumiranje čaše mlijeka pred spavanje ima nekoliko benefita po vaše zdravlje

528
0
PODIJELI
U nastavku teksta pročitajte koje su to prednosti.Mlijeko sadrži jedinjenja koja pomažu kvalitet sna

Nekoliko studija u kojima su učestvovali ljudi ili životinje, potvrdilo je da mlijeko poboljšava kvalitet sna. To je zbog toga što mlijeko sadrži jedinjenja triptofan i melatonin.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja ima veliku ulogu u proizvodnji serotonina, hormona koji nam omogućava da se opustimo. Melatonin reguliše naš cirkadijalni ritam, a time i optimalnu dužinu našeg sna.

Cirkadijalni ritam je biološki ritam u organizmu čovjeka, koji reguliše brojne neourohumoralne procese u mozgu i na taj način kontroliše i usklađuje dnevno noćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u organizmu.

Mlijeko je veliki izvor proteina

Ako večerate neposredno prije odlaska u krevet, velike su šanse da ćete se mjučiti da zaspite jer još niste u poptpunosti provarili hranu.

S druge strane, nije dobro ni ako legnete gladni te bi bilo idealno pojesti nešto nekoliko sati prije nego krenete na spavanje.

Međutim, ako se ipak iz nekog razloga preskočili večeru, a ne biste željeli otići u krevet praznog stomaka, popijte čašu mlijeka i nećete imati problema da zaspite.

Postoji psihološki aspekt konzumiranja mlijeka prije odlaska na spavanje

Ako svaku večer budete pili mlijeko pred spavanje, to će postati vaš svojevrsni noćni ritam. Već kada ugledate čašu koja vas čeka na stoliću pored kreveta, maksimalno ćete se opustiti i pripremiti za oslazak u krevet, piše Bright Side.

Također, postoji šansa da će vas konzumiranje mlijeka pred spavanje podsjetiti na trenutke iz djetinjstva kada ste imali istu naviku, što može imati umirujući efekat na vašu psihu i pomoći vam da brže zaspite.