Naslovnica Zdravlje Konzumiranje ovih namirnica značajno povećava rizik od raka

Konzumiranje ovih namirnica značajno povećava rizik od raka

220
0
PODIJELI

Ponekad može biti teško pratiti koja opasnost vreba u upakovanoj hrani. Postoje namirnice koje sadrže konzervanse koji značajno povećavaju rizik od raka.

Nutricionistkinja Blair Persyn je za magazin Eat This, Not That govorila o ovom problemu.

“Nitriti stvaraju N-nitrozo spojeve (NOC) u tijelu, koji su potencijalni karcinogeni. Također, nitrati se u crijevima mogu pretvoriti u nitrite, što također izaziva zabrinutost jer uzrokuju oštećenje DNK, što dovodi do raka”, kazala je.

Oxfordovo istraživanje upoređivalo je rizike od razvoja raka kod ljudi koji su konzumirali nitrate i nitrite i onih koji nisu. Rezultati su pokazali da redovno konzumiranje proizvoda koji sadrže nitrate povećava rizik od raka dojke za otprilike 25 posto. Osim toga, konzumiranje velike količine hrane koja sadrži nitrite povećava rizik od raka prostate za gotovo 60 posto.

“Iako je potrebno uraditi još istraživanja, naglašavam da je dokazano da su nitrati i nitriti kancerogeni za životinje”, dodala je Persyn.

Ljudima savjetuje smanjeno konzumiranje prerađenog mesa zato što značajno povećava rizik od raka. U prerađeno meso spadaju viršle, salama, kobasice i slično.

“Rizik od raka također možemo smanjiti jedenjem hrane bogate antioksidansima, kao što su špinat, mrkva, brokule i krompir”, zaključila je.