Naslovnica Zanimljivosti “Kraljevi” skinuti s trona: Najpopularnija imena na svijetu aktuelna su i u...

“Kraljevi” skinuti s trona: Najpopularnija imena na svijetu aktuelna su i u našoj regiji

925
0
PODIJELI
Objavljena je lista najpopularnijih imena na svijetu i za dječake i za djevojčice protekle godine i “kraljevska” imena: George, Charlotte i Louis skinuta su s trona, piše The Sun.

Podaci su prikupljeni i s Novog Zelanda, iz Turske, Monaka i Albanije i pokazuju koja su bila najpopularnija imena u ovim državama u protekloj godini.

Stranica Nameberry objavila je koja imena najčešće biraju ljudi širom svijeta, uključujući i razne varijante jednog imena. Tako, dok je Olivia prva na listi za 2019. godinu u Ujedinjenom Kraljevstvu, na svjetskoj listi zauzela je treće mjesto.

Na prvom mjestu ženskih imena našla se Mila, koja je bila u Top 10 u Flandriji, Monaku, Nizozemskoj, Novom Zelandu i Škotskoj. Odmah iza nje je Amelia, uz varijantu Amelja.

Sophie zauzima 4. mjesto, a inačica ovog imena, Sophia, našla se u Top 10 u Škotskoj, dok je Isla na 5. mjestu.

Sljedeća dva mjesta zauzela su “kraljevska imena”: Victoria na 6. i Charlotte na 7.

Sljedeća je Emma, koju prati Ella, a posljednje mjesto zauzela je Ava.

Dječaci

Kada su dječaci u pitanju, Noah je vodeći na listi nakon što se našao u Top 10 imena na Novom Zelandu, u Škotskoj i u Flandriji.

Na sljedećem mjestu je Lucas, treći je Leo, a iza njega se našao James.

Na petom mjestu našao se Louis, iza njega Liam, a na 7. mjestu je Jack.

Oliver je zauzeo 8. mjesto i, tek nakon njega, našlo se ime najstarijeg sina vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, George.

Posljednje mjesto zauzeo je Mateo, ime koje je bilo popularno u Albaniji i Monaku.

“Ove liste napravljene su, prije svega, na osnovi toga koliko puta je neko ime završilo u Top 10 na nacionalnoj razini, uzimajući u obzir i druge liste u kojima je visoko rangirano (ako su dostupne) i gledajući popularnost srodnih i sličnih imena”, kažu sa portala Nameberry.