Naslovnica Life Style Kreativno mišljenje će biti ključna vještina da biste za 10 godina uopšte...

Kreativno mišljenje će biti ključna vještina da biste za 10 godina uopšte imali posao

748
0
PODIJELI

Istraživanja su pokazala da će oko milion radnih mjesta u Sjedinjenim Državama nestati do 2026, a da će trećina američkih radnika ostati bez posla do 2030. usled automatizacije.

-A radnici su loše pripremljeni za ovaj predstojeći pomak – kaže Mark Kjuban, milijarder, investitor i vlasnik “Dalas Maveriksa”, prenosi Blic.rs.

On je upozorio da bi poslovi koji se danas smatraju sigurnim mogli nestati za nekoliko godina. Kjuban je radnicima, kako bi ostali kompetativni na tržištu, savetovao da se obuče u jednoj ključnoj veštini – sposobnosti da misle kreativno.

– Lično mislim da će za 10 godina najveća potražnja biti na polju takozvanih slobodnih vještina, nego za programiranjem – rekao je Kjuban.

U savremenom obrazovanju, u slobodne vještine spadaju književnost, strani jezici, filozofija, istorija, matematika i nauka. Kad su mjesta već popunjena u industrijama poput finansija ili tehnologije, kompanije će željeti radnike koji su “slobodni mislioci” i koji mogu unijeti različite perspektive.

Kjuban je upozorio da njegova upozorenja mogu zvučati “fatalistički”.

– Ali, vidimo pravac u kojem sve ide i koliko brzo ide – rekao je on.

Kjuban je zaključio da je suštinski došlo vrijeme da ljudi počnu gledati na kreativnost i fleksibilno razmišljanje kao na vrijednu vještinu.

I izvršni direktor firmi “Tesla” i “SpejsX” Ilon Mask slaže se sa Kjubanom. Kad traži inovativna i kreativna rješenja za probleme velikih razmjera, Mask traži od svojih radnika da koriste metod prvog prioriteta, u kojem se informacija svede na bazičnu ideju i odatle se dalje “rezonuje”.

– Ovaj kreativni okvir razmišljanja zahtjeva značajnu količinu mentalne energije – rekao je Mask ranije.

Ali, omogućava radnicima da unose revolucionarne inovacije, umjesto da čine mala poboljšanja prethodnih ideja. Mask ističe da je korišćenje ove kreativne forme razmišljanja bilo ključno u izgradnji njegove kompanije.