Naslovnica Zdravlje Ljekari upozoravaju: Sve više mladih ima zujanje u ušima zbog slušalica

Ljekari upozoravaju: Sve više mladih ima zujanje u ušima zbog slušalica

1172
0
PODIJELI
, Image: 229385628, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Osim zujanja u ušima, mladi i otežano spavaju, uče, čak počinju i depresivno da se ponašaju.

Preglasna muzika može oštetiti sluh, upozoravaju stručnjaci, a jedan od simptoma koji ukazuje na tu mogućnost je zujanje u uhu ili stručno tinitus – novi fenomen, karakterističan za mlađu populaciju.

Sve je veći broj mladih koji zbog izlaganja visokim nivoima buke imaju zujanje u uhu – zdravstveni problem koji može izazvati otežano spavanje, učenje, a ukoliko dugo traje, čak i depresivno raspoloženje, a na kraju i gubitak sluha, kaže profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, higijenolog Goran Belojević.

“Riječ je o jednom od teško rješivih zdravstvenih problema koji je često neizlječiv, a posebno je izražen među mlađom populacijom i može, ali i ne mora, da bude povezan sa gubitkom sluha”, upozorava Belojević.

Belojević skreće pažnju da je istraživanje, rađeno među beogradskim srednjoškolcima prije četiri godine, pokazalo da 13 odsto njih ima povremeno ili stalno zujanje u jednom ili oba uha i da je duplo učestalije kod devojaka nego kod mladiće.

Istraživanje je objavljeno 2014. godine u međunarodnoj literaturi i od tada u Srbiji nije bilo novih istraživanja, ali kako navodi Belojević za četiri godine, ne mogu očekivati neke velike promene.

To nije stvar koja se mijenja iz godine u godinu, tako da su rezultati ovog istraživanja apsolutno relevantni i sada.

Ovaj nov medicinski fenomen, objašnjava Belojević, predstavlja odbrambeni mehanizam unutrašnjeg uha na izlaganje visokim nivoima buke u koje spade muzika, naročito njeno slušanje preko slušalica.

“Slušalice se drže u spoljnom ušnom kanalu i za unutrašnje uho tu nema nikakve odbrane pošto je riječ direktnom izlaganju akustičnoj energiji”, navodi profesor Medicinskog fakulteta.

Kako objašnjava Belojević, zujanje u uhu je alarmantni znak koji prethodi ozbiljnijim poremećajima i zato savjetuje da je i u slušanju muzike, kao i u svemu drugom, umjerenost veoma važna.

“Slušanju muzike preko slušalica, u prosjeku jedan sat dnevno sasvim je dovoljno i to slušanje na pola maksimalne snage”, objašnjava on.

Istovremeno upozorava da na zujanje u uhu utiču i psihostimulansi, a posebno amfetamin i ekstazi, ali i duvanski dim koji je prisutan na mnogim bučnim mjestima, pa je utoliko i češće zujanje u uhu kod mladih koji posjećuju ova mjesta.

Skreće pažnju da se u svakom slučaju kod pojave ovog simptoma odmah treba obratiti ljekaru kako bi se utvrdilo da li taj simtom ima veze sa gubitkom sluha.

Lječenje je, kaže, uglavnom simptomatsko jer se najčešće ne zna pravi uzrok.

“Pošto uzročno ne možemo da djelujemo, na smanjenje tih tegoba se djeluje ugavnom simptomatski”, kaže on i upozorava da se čulo sluha mora čuvati.

“Kada se sluh jednom uništi više se vratiti ne može. Onda se moraju koristiti aparati, a to nije liječenje – to je invaliditet”, kaže Belojević.

 

(yumama.com)