Naslovnica Zanimljivosti Ljetovanje bez bolesti: Pazite se zaraza iz hrane i vode

Ljetovanje bez bolesti: Pazite se zaraza iz hrane i vode

733
0
PODIJELI

Prva linija odbrane je redovno pranje ruku, koje je ljeti važnije nego ikad, kako za djecu, tako i za odrasle

Osim upale grla, uha i mokraćnih kanala, tokom ljeta i godišnjeg odmora cijelu porodicu vrebaju i brojne zaraze iz hrane i vode. Ukoliko ne želite da vaše dijete provede ljetovanje bolesno, dovoljno je malo opreza.

Prva linija odbrane je redovno pranje ruku, koje je ljeti važnije nego ikad, kako za djecu, tako i za odrasle. Roditelj može zagrliti dijete ili ga uzeti za ruku i tako mu prenijeti bakterije. Dok odrasli mogu i da se ne zaraze, djeca stavljaju ruke i bakterije na njima u usta.

Ako dijete dobije blagu temperaturu, prije nego što ga odvedete ljekaru, najbolje je da sačekate jedan dan. Prije svega zato što sunčanica ima slične simptome. Ali, ako se javi proljev ili povraćanje, odlazak pedijatru je neophodan.

Štapići za uši mogu se koristiti samo nakon tople vode – kako ne biste ostatke iz mora samo ugurali dublje, dječije uši prvo treba isprati čistom, po mogućnosti toplom vodom.

Hladna pića vode teškoj upali grla. Isto važi i za klima-uređaj. Ako je namješten na više od šest stepeni razlike od okoline, hladno strujanje može dovesti do upale grla.

Bebu nije dobro ni previše grliti. Bebin organizam još ne zna reagirati na promjenu temperature pa majka koja drži bebu u naručju samo povećava rizik.