Naslovnica Sex i ljubav Ljubav u vrijeme koronavirusa: Kako pandemija može utjecati na vašu vezu

Ljubav u vrijeme koronavirusa: Kako pandemija može utjecati na vašu vezu

565
0
PODIJELI
Romantične priče i filmovi nerijetko nam serviraju pretpostavku da, ako nekog uistinu volimo, onda želimo provesti svaki sekund svog dana s tom osobom. No, naše životno iskustvo govori drugačije – zajedništvo i odvojenost savršeno koegzistiraju jedno s drugim, poput udisaja i izdisaja.Iako inače jedva čekate da provedete nekoliko sati, ili čak cijeli dan, sa svojim partnerom, sada je situacija drugačija. Samoizolacija nije planirana i definitivno nije očekivana, te je ispunjena anksioznošću, nelagodom i strahom zbog iščekivanja novih vijesti o pandemiji. Zbog toga situacija možda i neće biti idealna, pa pročitajte nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da se što bolje izborite sa činjenicom da vi i vaš partner morate provesti cijeli dan zajedno u istom prostoru.

Za početak, vježbajte empatiju i prihvatite da se svi sa problemima nose drugačije. Uzmite u obzir citat: “Prva stvar koju trebaš znati o meni jeste da ja nisam ti. Sve će imati više smisla kada to prihvatiš”. Stvari poput životnih iskustava, spola, temperamenta i porodičnog života direktno oblikuju našu ličnost i utječu na to kako se ko nosi sa stresom i neizvjesnošću. Šanse da ćete se vi i vaš partner na isti način nositi sa pandemijom su vrlo male, zbog čega morate biti posebno razumni i empatični prema njemu, kao i on prema vama. Zapamtite, sigurnost porodice je na prvom mjestu.

Budite odvojeni-zajedno. Kako god to zvučalo, ima smisla. Moguće je voljeti nekoga i trebati vlastiti prostor i vrijeme, a to je moguće ostvariti i u vanrednim uslovima. Potrudite se objasniti svom partneru, na nježan i lijep način, da želite provesti neko vrijeme sami. Osim toga, prihvatite činjenicu da će i on to vjerovatno tražiti od vas. U ovoj situaciji se možete dogovoriti ko će kada boraviti u kojem dijelu kuće, a kada ćete provoditi vrijeme zajedno.

Brinite o sebi! Održavanje kvalitetne veze s vašim partnerom počinje od vas i od toga koliko brinete o sebi. Teško je biti nježan i pažljiv prema partneru ukoliko niste takvi prema sebi, zbog čega je važno da brinete o sebi i da obratite dovoljno pažnje na vlastite potrebe. Obratite pažnju na to da redovno i zdravo jedete, redovno se krećite i vježbajte, trudite se da dovoljno i redovno spavajte, te izbjegavajte alkohol.

Pripremite se na činjenicu da će se raspoloženje ukućana mijenjati. Ukoliko vi ili vaš partner inače imate problema sa anksioznošću, stresom i sličnim stvarima, vrlo je vjerovatno da će se to pogoršati u ovakvoj vanrednoj situaciji. Zbog toga je važno da unaprijed porazgovarate sa partnerom i utvrdite kako se trebate ponašati kada stvari krenu nagore. Šta vas smiruje i pomaže vam da smanjite anksioznost? A šta smanjuje stres kod vašeg partnera?

Na koncu, budite pažljivi s odabirom riječi ili, jednostavno, ne govorite nikako. U vanrednim situacijama i pod stresom možete reagovati na različite načine, a emocije su vrlo često lako prenosive i zarazne, pa će se vaš partner, ako ste i vi pod stresom, osjećati jako loše. A u takvim situacijama je jako teško birati riječi i ostati pribran. Umjesto da pokrenete svađu kada se osjećate loše, pokušajte objasniti vašem partneru da niste raspoloženi i da vam treba prostora, a zatim riješite nesporazum kada “dođete sebi”.