Naslovnica Life Style Loše stvari s kojima se suočavate ukoliko odlazite na spavanje s mokrom...

Loše stvari s kojima se suočavate ukoliko odlazite na spavanje s mokrom kosom

1063
0
PODIJELI
Bright Side je donio nekoliko štetnih posljedica, odnosno, efekata koje ima odlazak na spavanje s mokrom kosom.Iritacija kože glave

Ukoliko vam se nekada dešava da vas svrbi glava inače tada razmišljate o uvriježenom mišljenju da vam šampon ne odgovara, međutim, postoje i drugi faktori, a jedan od njih je upravo odlazak na spavanje s mokrom kosom. Naime, vlaga potpomaže razmnožavanje bakterija koje izazivaju svrbež pa je veoma bitno da u krevet liježete sa suhom kosom, ali i isto tako redovno perete jastučnice.

Iritacija kože vrata

Isti faktori koji izazivaju iritaciju kože glave, dovode i do iritacije kože vrata. To pogotovo dolazi do izražaja ukoliko imate dugu kosu i prevrćete se tokom spavanja.

Gubitak volumena kose

Ukoliko imate tanku kosu, ako zaspite dok je ona mokra to će dodatno utjecati na njen volumen. Zbog toga je najbolje da osobe s ovakvim tipom peru kosu u jutarnjim satima.

Dolazi do lomljenja kose

Odlazak u krevet s mokrom kosom ne može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, ali može utjecati na to kako će vaša kosa izgledati dan poslije. Naime, vlažna kosa stvara jače trenje o jastučnicu i samim time kosa se više lomi i uvija. Izdvajanje dodatnog vremena za sušenje kose prije spavanja može vam uštedjeti vrijeme i novac na preparate za definisanje frizure.

Vrhovi kose se razdvajaju

Koliko puta ste čuli od frizera da trebate ošišati razdvojene vrhove kose? Navika spavanja s mokrom kosom upravo je jedan od razloga zbog čega ste je obavezni često skraćivati. S obzirom na to da je vlažna kosa osjetljiva na lomljenje što je često uzrok razdvajanja vrhova.

Glavobolja

Odlazak na spavanje s mokrom kosom može izazvati glavobolju. Stručnjaci su pojasnili da do toga dolazi jer mokra kosa smanjuje tjelesnu temperaturu, a taj gubitak toplote u ljudskom tijelu i pokušaj organizma da se ponovo ohladi može izazvati glavobolju.