Naslovnica Porodica Majčinstvo je kao da radite dva posla s punim radnim vremenom

Majčinstvo je kao da radite dva posla s punim radnim vremenom

810
0
PODIJELI
Mother And Children Relaxing Together In Bed
U istraživanju koje je provedeno u SAD-u učestvovalo je 2.000 majki djece u dobi između pet i 12 godina. Rezultati su pokazali da majke u prosjeku ustaju u 6:23 sati i nastavljaju obavljati majčinske obaveze sve do 20:31 sati.

“Rezultati istraživanja pokazuju koliko zahtjevna uloga majke može biti zbog obaveza koje konstantno moraju obavljati”, rekla je Casey Lewis, nutricionistica brenda Welch.

Ilustracija: ShutterstockIlustracija: Shutterstock

Prema ovom istraživanju, majke se suočavaju s brojnim pritiscima, a dnevno u prosjeku za sebe uspiju izdvojiti sat i sedam minuta. Ono što im pomaže da izdrže naporne dane su igračke, iPad, kafa, vlažne maramice, dječije TV emisije te pomoć nana i djedova ili dadilja.

“Zauzete mame mogu da se identifikuju sa ‘spasiocima’, jer pored brojnih obaveza imaju i obavezu da ih hrane i budu neka vrsta goriva za cijelu porodicu i to iz sedmice u sedmicu”, rekla je Lewis.

Prema tome, prosječna mama u prosjeku radi i 14 sati dnevno, što je u osnovi ekvivalent dva posla s punim radnim vremenom. Istraživači podsjećaju da je pored roditeljstva tu i briga u kući. Zanimljivo je i da mnoge majke rezultati ovog istraživanja uopće nisu iznenadili.