Naslovnica Bebe i mališani Majka objasnila: Ne tjerajte djecu da prestanu plakati kad se udare

Majka objasnila: Ne tjerajte djecu da prestanu plakati kad se udare

298
0
PODIJELI

Kada djeca počnu plakati, mnogim je roditeljima prirodni instinkt reći im da prestanu. No, prema mišljenju ove majke, ali i brojnih stručnjaka, iako to rješava trenutni problem, moglo bi biti izuzetno štetno na duge staze.

Jax Anderson, majka koja je po zanimanju savjetnica za roditelje, tvrdi da su riječi kojima pokušavamo natjerati dijete da prestane plakati poput “uredu je”, “dobro si”, “to je samo ogrebotina”, “budi hrabar” i slično beskorisne i da će kasnije utjecati na sposobnost djeteta da se nosi s emocijama u životu.

“Mi svojoj djeci činimo medvjeđu uslugu kada tražimo da kontrolišu svoja osjećanja. Naravno da su uznemireni – padnu, zaboli ih koljeno, ugledaju krv. Ne mogu da kontrolišu bol i to djeluje zastrašujuće”, objašnjava majka.

Objasnila je da će, ukoliko roditelji budu stalno koristili “beskorisne” fraze, dijete početi sumnjati u svoje osjećaje.

Kako tvrdi, vremenom će ono imati dojam da stvara neugodnost sebi ili drugima te da treba “ugušiti” svoje prave osjećaje.

“Osjećaji su nešto što se događa i djeci je potrebna pomoć da njima upravljaju. Ne mogu ih kontrolisati”, objasnila je.

Umjesto da ih pokušate odvratiti od plakanja, tvrdi da je djecu bolje zagrliti, reći im stvari poput “žao mi je”, “uredu je plakati” ili “sigurno je strašno vidjeti krv/ogrebotinu”.

Ono što još možete uraditi je i tražiti im da podijele s vama kako se u tom trenutku osjećaju.

Prema podacima “Mental Health Foundation”, otprilike jedno od desetero djece i mladih pogođeno je problemima mentalnog zdravlja. Psihoterapeutkinja Amy Morin iz SAD-a tvrdi da na to utječe i ova roditeljska greška.

Možda ove rečenice neće pomoći u početku, no kasnije će ih dijete sigurno razumijeti, a na ovaj način ćete ga naučiti i kako da se nosi s raznim emocijama.