Naslovnica Zdravlje Male tajne roditelja čija djeca nikad nisu bolesna

Male tajne roditelja čija djeca nikad nisu bolesna

244
0
PODIJELI

Sigurno svi znate ono jedno dijete koje nikada nije bolesno. Pitate se po čemu je ono posebno ili kojim se to trikovima, koje vi ne znate, služe njegovi roditelji.

Prema mišljenju stručnjaka, djeca koja pršte od zdravlja stekla su navike koje su vrlo korisne u izbjegavanju raznih bakterija i bolesti.

Ovo su najvažnije od njih:

Navikli su ih da peru ruke

Redovno pranje ruku u stanju je znatno smanjiti broj bolesti probavnog, ali i respiratornog sistema. Naučite dijete da je pranje ruku uz upotrebu sapuna važno prije svakog obroka, ali i prilikom izlaska iz različitih prostora i ulaska u njih. Djeca uglavnom mrze prati ruke, ali pokušajte im to učiniti zabavnim. Poželjno je da cijeli proces traje najmanje 15-20 sekundi.

Svakodnevna aktivnost

Svakodnevna aktivnost može smanjiti broj prehlada i gripe za čak 25-50 posto, pokazala su istraživanja. Aktivnosti pojačavaju cirkulaciju, ali i povećavaju otpornost ćelija na infekcije.

“Vježbanje je bolje od bilo kojeg lijeka koji se reklamira”, objasnila je Harley A. Rotbart, savjetnica za roditelje.

Naučili su ih da ne dodiruju lice

Viroze i gripa ulaze u tijelo kroz usta, nos i uši. To su područja koja dijete ne bi trebalo dodirivati rukama, a naročito ne prljavim. Ovo je veoma teško postići, zato je bitno da naučite dijete redovnom pranju ruku. Također, naučite ga da nikada ne dijeli svoju čašu, slamku ili četkicu za zube.

San je lijek

Naviknite svoju djecu da idu redovno u krevet. Neka čak i ranije od uobičajenog. Bebama je potrebno oko 14 sati sna, a djeci predškolske dobi od 11 do 13 sati.

“Nedostatak sna može udvostručiti rizik od prehlade ili gripe”, objašnjava dr. Rotbart.

Uravnotežena i zdrava prehrana

Voće i povrće u svim bojama pomaže kod jačanja imuniteta. Neka tanjir vašeg djeteta bude bogat vitaminom C (brokula, jagode, narandže) i vitaminom D (mlijeko, žitarice). Jogurt s aktivnim kulturama (probiotici) može pomoći u izgradnji odbrambenog mehanizma.