Naslovnica Porodica Mama i beba dolaze kući – šta sad?

Mama i beba dolaze kući – šta sad?

1120
0
PODIJELI

Sigurno se pitate što vam je činiti kada mama i beba dođu kući iz rodilišta.

To je dan koji radosno iščekujete mnogo mjeseci, no kada se približi, uhvati vas strah, a bezbroj pitanja mota vam se glavom. Kao dvostruka mama, pokušat ću vam pomoći kako biste i vi i mama vaše bebe ugodno i radosno proveli prve dane s vašom bebom.

Savjet koji sigurno dolazi na prvo mjesto jest: pružite svojoj supruzi mir. To znači da objasnite cjelokupnoj obitelji i prijateljima da ne dolaze prvih dana u posjete (prvi dani mogu značiti i mjesec, ali i više dana).

Želje novopečene majke morale bi se poštovati – ipak je ona ta koja je prošla svašta zadnjih dana i mjeseci, a i ne zaboravite hormone koji divljaju u njenom tijelu.

Ako ona sama izrazi želju da nekoga vidi (najčešće će to biti njena mama), onda ćete naravno dopustiti toj osobi da dođe.

Ali vjerujte, tih prvih dana, mlada mama je osjetljiva na svašta: prljave cipele, ruke, dodirivanje bebe, a i sama je umorna pa joj najmanje treba čavrljanje i kuhanje kave ljudima koji joj možda i nisu tako bliski. Većina novih mama želi ležati u miru sa svojom bebom, dojiti je, maziti i odmarati se.

Vi ćete joj pomoći svojom prisutnošću i nježnošću.

Iduća, isto tako važna stvar jest razumijevanje. Ako plače, nemojte je pitati zašto plače, ako je tužna, nervozna ili pak pretjerano vesela – za sve to zaslužne su hormonalne promjene.

To će brzo proći – vi morate biti stabilan i smiren član obitelji te joj ne smijete zamjerati takvo promjenjivo i čudno ponašanje.

Njoj treba pregršt vaše ljubavi i pažnje – ranjiva je i osjetljiva.

Sljedeće što možete učiniti jest pospremanje, glačanje, kuhanje… Sve je to mami, posebno ako doji, teško i zahtijeva vrijeme kojeg nema.

Svakako je, umjesto super čiste kuće i savršenog ručka, važnije vrijeme provedeno s bebom.

Puštati bebu da plače kako bi se oribala kupaonica, besmisleno je. No i tu postoji kvaka. Mami, posebno ako se radi o prvoj bebi, vrlo je važna čistoća i urednost. Tu sada uskačete vi, tata. Perite, glačajte… i to sve s osmijehom na licu.

Ako vam je kuhanje problem, možete zamoliti punicu, svoju mamu ili nekoga da prvih tjedan – dva, skuha pa da vi skoknete po ručak, a uvijek postoji i gotova hrana – bilo kupljena pa dovršena doma ili pak naručena iz restorana.

Na sam dan kad mama i beba dolaze doma nije važno napuhati gomilu balona ili pozvati hrpu ljudi na doček (ni u ludilu!) ili pak nakupovati zlata i cvijeća.

Ono što će uistinu mamicu razveseliti jest:

– da dođete na vrijeme u rodilište po mamu i bebu (kad sam rodila prvu bebu, moj muž je zakasnio!?),

– da joj donesete svu potrebnu odjeću i potrepštine (sigurno je sve pripremila prije odlaska u rodilište, a ako nije, papir, olovku i mobitel u ruke pa neka vam diktira)

– dobro izglancajte stan – neka izgleda kao muzej, operite i izglačajte svo rublje koje se nakupilo

– skuhajte neku juhicu (bake će pomoći, bilo uživo ili pak telefonski savjetom)

– kupite joj čokoladice, sokiće, kolače ili ono što voli papati

– presvucite posteljinu na krevetu i promijenite ručnike (prljavo rublje operite i izglačajte)

– dobro prozračite stan prije odlaska u bolnicu (bebi ne treba temperatura veća od 22°C)

– operite automobil, pogotovo iznutra (blatan auto neće je veseliti).

Ako sam nešto zaboravila, a vi se sami sjetite, svaka vam čast.

Možda ćete bolje razumjeti svoju suprugu, ako svoj strah, zabrinutost, zbunjenost pomnožite sa sto i još nadodate fizičku bol zbog porođaja i dojenja.

Nadam se da sam i vama i vašoj ženici uspjela barem malo pomoći. Želim vam svu moguću sreću i veselje. Uživajte u prvim danima života vaše bebe. Oni su neprocjenjivi i neponovljivi.

Andrea Hribar Livada