Naslovnica Zdravlje Maslina – drvo života sa zlatnom tečnošću

Maslina – drvo života sa zlatnom tečnošću

1032
0
PODIJELI

Često se kaže da su u raju bila dva drveta: smokva i maslina. Smokva je drvo istine, a maslina je drvo života. Stare latinske misli koje se nalaze u mnogim svetim knjigama različitih religija glorifikuju ovu biljku riječima “Oles prima arborum omnium est” ili “Maslina je prva među drvećem”.

To je biljka koja simbolizuje svetost, obilje, pravičnost, zdravlje, ponos, pobjedu, uspjeh, mudrost, inteligenciju, čistoću, novo rađanje i mnoge značajne ljudske vrline. Ako ste u ovom periodu negdje na jadranskom primorju lako ćete doći i do domaćih maslinjaka, koje gotovo svaki domaćin tamo ima.

Masline su voće od kojeg se pravi najpopularnije i u svijetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje. A od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit.

Masline imaju mononezasićene masti i vlakna. Ove dvije komponente vas čine zadovoljnim i sitim. Osim toga, masline imaju i “negativan unos kalorija”, što znači da je potrebno više kalorija za varenje masline od same masline. A tu su i one dobre masne kiseline koje stimulišu proizvodnju adiponektina – hemikalije koja sagorijeva masti pet sati nakon uzimanja.

Štiti srce

Glavna masna kiselina koja se nalazi u maslinama je oleinska kiselina.

Otkriveno je da ova zdrava mast poboljšava zdravlje srca, reguliše nivo holesterola i štiti LDL holesterol (loš holesterol) od oksidacije. Neke studije su otkrile da masline i maslinovo ulje mogu smanjiti krvni pritisak.

Osnažuje imunološki sistem

Masline sadrže antioksidante, posebno polifenol poznat kao oleuropein koji možete dobiti samo iz biljaka.

Pokazalo se da ove moćne hemikalije štite i čak oslobađaju tijelo od štetnih slobodnih radikala koji izazivaju virusne infekcije, pa čak i bolesti.

Štiti od nekih tipova kancera

Zbog sposobnosti masline da podstakne vaš imunološki sistem i zaštiti od bolesti, ona takođe ima moć da zaštiti ćelijske membrane od raka.

Mnoge studije potvrdile su ove nalaze. I dok se na ljudima ne sprovode testovi, zanimljivo je primijetiti da je u mediteranskoj regiji odakle masline potiču i gdje se najčešće konzumiraju, pojava raka niža nego u drugim evropskim ili američkim zemljama.

Poboljšava pamćenje

Oleuropein nije samo od pomoći u održavanju zdravlja vašeg tijela, već i vašeg uma!

Polifenoli pomažu u smanjivanju oksidativnog stresa u mozgu i kao rezultat mogu pomoći u poboljšanju pamćenja. Istraživanje koje je sprovelo Odjeljenje za neurohirurgiju Univerziteta u Kaliforniji otkrilo je da polifenoli poput onih koji se nalaze u maslinama imaju pozitivan uticaj na moždane funkcije.