Naslovnica Zdravlje Matične ćelije krvi pupčanika pomažu pacijentima oboljelim od akutne mijeloidne leukemije

Matične ćelije krvi pupčanika pomažu pacijentima oboljelim od akutne mijeloidne leukemije

919
0
PODIJELI

Akutna mijeloidna leukemija (AML) je česta vrsta malignog oboljenja kod starijih odraslih osoba. Trenutno se liječi intenzivnom hemoterapijom i oblicima potporne njege koja dovodi do potpune remisije, uklanjanja znakova oboljena kod 40-60% pacijenata.

Međutim, kod većine pacijenata oboljenje se vraća, rezultirajući 5-godišnjom stopom preživljavanja od oko 10%.

Po prvi put, hematopoetske matične ćelije i progenitorne ćelije (HSPCs) iz djelomično HLA-podudarnog uzorka krvi pupčanika korištene su za generiranje “Natural Killer” (NK) ćelija.

Ove ćelije su pokazale da privremeno vraćaju funkciju imunološkog sustava kod pacijenata s akutnom mijeloidnom leukemijom i spriječavaju recidive.

NK ćelije izvedene iz HSPC ćelija, korištene su kod deset starijih pacijenata sa AML nakon što su primali hemoterapiju.

Sljedećih nekoliko dana, infuzirane NK ćelije pokazale su znakove uspješnog sazrijevanja i uspostavljanja unutar tijela pacijenata. NK ćelije su uspješno povećale razinu plazma faktora i pokazatelje normalnih imunoloških funkcija.

Ovi rezultati daju nadu za korištenje matičnih ćelija pupčanika u razvoju terapija za liječenje malignih oboljenja.

Kliničko ispitivanje provedeno je od strane naučnika Američke udruge za istraživanje raka i objavljeno u martu 2017.

Obećavajući nalazi sugeriraju da se HSPC-NK ćelije mogu koristiti u budućnosti kao “off-the-shelf” oblik imunoterapije za ljude koji žive s AML-om.

Iako je gore opisani pristup fantastičan korak naprijed u produženju života pacijenata oboljelih od AML-a, još uvijek treba dalje raditi u vezi mogućnosti ovakvog pristupa da ubije tumorske ćelije.

 

Reference: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28280089