Naslovnica Trudnoća i porođaj Mogu li trudnice i dojilje primiti vakcinu protiv koronavirusa

Mogu li trudnice i dojilje primiti vakcinu protiv koronavirusa

429
0
PODIJELI

U svijetu već neko vrijeme traje masovna distribucija vakcina protiv koronavirusa, a samim tim je stvoreno mnoštvo novih pitanja o njihovom djelovanju. Jedno od tih pitanja je i da li trudnice i dojilje mogu primiti vakcinu protiv koronavirusa?

Stručnjaci Andrew Satin i Jeanne Sheffield govorili su za Univerzitet Johns Hopkins o temi vakcinacije trudnica i dojilja te su istakli kako trenutni podaci pokazuju da trudnice i dojilje mogu primiti vakcine.

Prema njihovim riječima, u svijetu je već obavljeno nekoliko istraživanja u koja su bile uključene i trudnice te su preliminarni rezultati pokazali da vakcina stvara štetan učinak na reprodukciju ili razvoj fetusa.

Satin i Sheffield navode i kako dojilje mogu primiti vakcinu. Naime, određene vakcine ne sadrže živi virus pa vakcinacija ne predstavlja rizik za bebu. A ako ste već vakcinisani protiv koronavirusa i tek ste počeli dojiti, nema potrebe da odgađate dojenje.

Stručnjaci dodaju i kako vakcina ne može utjecati na plodnost te kako one žene koje pokušavaju ostati trudne mogu primiti vakcinu bez straha od posljedica.

Naglasili su kako se i dalje vrše razna istraživanja te kako će više detalja i podataka biti poznato u narednih nekoliko mjeseci.