Naslovnica Trudnoća i porođaj Može li povreda i udarac u stomak tokom trudnoće naškoditi bebi

Može li povreda i udarac u stomak tokom trudnoće naškoditi bebi

421
0
PODIJELI

Tokom trudnoće buduće majke brinu o raznim pitanjima vezano za vlastito zdravlje koja istovremeno mogu utjecati na zdravlje njihovih beba, a jedno od često postavljenih pitanja jeste može li udarac ili povreda trbuha naškoditi djetetu.

Mnogi faktori tokom trudnoće čine vaš trbuh sklonijim udarcima i kvrgama, poput labavih ligamenata i zglobova, sve većeg obima i osjećaja blage rastresenosti.

Međutim, stručnjaci smatraju da nema potrebe za brigom svaki put kad se udarite u trbuh, čak ni pad naprijed ili udarac vjerovatno neće naštetiti vašoj bebi.

Kako piše magazin Parents, majka priroda pruža sigurno i zaštićeno okruženje za fetus, koji pluta u amnionskoj tekućini u amnionskoj vrećici, koju štite mišići maternice i trbuha, što je pojasnio dr. Owen Montgomery sa Univerziteta zdravstvenih nauka Allegheny. Kičma pozadi, zdjelica i grudni koš sprijeda također tvore koštane barijere.

Pomoć ljekara treba potražiti ukoliko osjetite da vaša beba nije aktivna kao prije (kretanje otprilike pet puta u razdoblju od dva sata dok ležite normalno je ako ste u drugom ili trećem tromjesečju) ili ako krvarite, osjetite kontrakcije ili grčeve unutar 12 sati od incidenta.

Lagani pritisak na trbuh dok raste je u redu, ali čvrsti udarci poput udarca nogom mogu biti opasni, posebno kako se približavate kraju trudnoće.

Trauma materice u bilo kojem obliku (snažan udarac, pad direktno na trbuh, saobraćajna nesreća) može uzrokovati nešto što se naziva odvajanje posteljice.

Ovo je stanje u kojem se posteljica odvaja od stijenke maternice. U blažim slučajevima može doći do vaginalnog krvarenja i/ili kontrakcija bez posljedica za bebu. Ali, u teškom slučaju, veliki dio posteljice se odvaja i mogao bi uzrokovati probleme bebi.

Preduzmite dodatne mjere opreza kako biste bili sigurni da se ne okliznete. Pazite na led, snijeg i mokro lišće, te na svježe obrisane podove. Preporučuje se da nosite ravne cipele, te da budete oprezni pri ulasku i izlasku iz kade ili tuša i koristite rukohvate na stepenicama.