Naslovnica Zdravlje Muškarci s nultom krvnom grupom imaju najmanje šanse za srčani udar

Muškarci s nultom krvnom grupom imaju najmanje šanse za srčani udar

1018
0
PODIJELI

Zdravlje se u većini slučajeva može posmatrati na osnovu krvne grupe. I muškarci i žene “zahvaljujući” različitim krvnim grupama suočavaju se sa lakšim, ali i onim težim oboljenjima. Naime, naučnici su utvrdili da muškarci koji imaju određene krvne grupe mogu imati problema sa srcem ili čak doživjeti srčani udar.

Rezultati istraživanja predstavljeni su prošle godine na četvrtom Svjetskom kongresu akunih srčanih bolesti. Istraživači su analizirali uzorke od milion i 300 hiljada osoba i zaključili su da muškarci sa krvnom grupom tipa A, B i AB imaju za devet posto više šanse da obole os srčanih bolesti ili da dožive srčani udar za razliku od onih koji imaju nultu (0) krvnu grupu.

Tačan uzrok nastanka srčanih bolesti kod ovih krvnih grupa još nije najjasniji, ali jedan od razloga može biti povećano nakupljanje proteina u krvi, odnosno, zgrušavanje što može prouzrokovati trombozu arterije kod muškaraca krvnih grupa A, B i AB, što smanjuje cirkulaciju i dovodi do blokade koja izaziva srčani udar, napisali su naučnici u svojoj studiji.

Muškarci sa prethodno navedenim krvnim grupama također često imaju povišen holesterol i skloni su čestim upalnim procesima u organizmu.

Potrebno je još istraživanja kako bi se detaljnije utvrdila povezanost krvih grupa i srčanih oboljenja, ali naučnici vjeruju kako kvalitet i vrsta krvi imaju važnu ulogu u procjeni rizika od srčanih oboljenja koja su najčešće propraćena holesterolom, starosnom dobi i krvnim pritiskom.