Naslovnica Porodica Na putu je druga beba

Na putu je druga beba

1693
0
PODIJELI

Mnogi roditelji se pitaju da li mogu pružiti toliko ljubavi drugom malenom koliko su pružili prvom

Bilo da razmišljate o drugom djetetu ili ga očekujete, vjerovatno ste pomalo zabrinuti o vašoj sposobnosti da zadovoljite potrebe dvoje djece. Često se priča o tome koliko je veći izazov zadovoljiti potrebe dvoje malenih, nego jednog. Čak i roditelji koji imaju troje i više djece će reći da je najveća promjena kada porodica dobije drugo dijete.

Mnogi roditelji se pitaju da li mogu pružiti toliko ljubavi drugom malenom koliko su pružili prvom. Zatim, kada se rodi druga beba, roditelji joj posvećuju više pažnje, pa se zabrinu za prvo dijete. Oni brzo shvate da imaju dovoljno ljubavi za oboje, ali da dvoje djece nije što i jedno, posebno kada je u pitanju vrijeme koje se provodi s njima.

Kada roditelji imaju jednu bebu, često svoje radne navike mijenjaju i vezuju ga za period kada beba spava ili kada se odmara. Naravno, ovo je vrlo teško kada imate dvije bebe.

Svaka od njih ima svoje navike, ali je najbolje za roditelje kada usklade navike oba malena – kada ih hrane i uspavljuju u isto vrijeme.

Ovo je zaista naporno, posebno za očeve, pošto je njihova pomoć neophodna u ovoj situaciji. Praksa je pokazala da su očevi s dvoje djece mnogo više uključeni u svakodnevne obaveze oko njih.

Najstresnije su situacije kada samo jedan roditelj brine o potomcima. Kada je razlika u godinama djece mala, ona mogu tražiti istu igračku u isto vrijeme. Kada je jedno mnogo straije, oba mogu imati različite potrebe u isto vrijeme. Svaka razlika u godinama između djece je izazov za sebe.

Stariji maleni često ispoljava ljubomoru rođenjem brata ili sestre. Iz ovog razloga, još dok je mama trudna, starije dijete treba psihički spremati na rođenje bebe.

Djeca do tri godine obično imaju najviše problema da prihvate novog člana porodice, mada i starija znaju ispoljavati netrpeljivost prema bebi. Ona su i dalje fokusirana na roditelje i njima treba posvetiti veliku pažnju. Odraslija djeca mogu biti isfrustrirana, pa čak i povrijediti bebu.

Roditelji moraju prepoznati takvo ponašanje i starijem djetetu posvetiti pažnju.

Kažnjavanje ga može još više povrijediti i dovesti do toga da se starije dijete povuče u sebe. Važno je da ga razumijemo, da mu skrenemo pažnju na našu brigu o maloj bebi, a da mu pružimo ljubav i pažnju u što kraćem roku.

(mame i bebe)