Naslovnica Zdravlje Najbolja borba protiv melanoma je redovna kontrola

Najbolja borba protiv melanoma je redovna kontrola

1120
0
PODIJELI
Rečeno je to u Sarajevu na obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv melanoma koje je organiziralo Udruženje pacijenata oboljelih od melanoma Federacije Bosne i Hercegovine koje je ukazalo na štetnosti UV zraka koje su i uzrok melanoma.

To se posebno odnosi na rizične grupe, odnosno osobe koje u porodičnoj anamnezi imaju oboljele od melanoma, osobe bljedolike puti, crvene kose, osobe koje imaju pjege te osobe s više od 50 mladeža.

Revoluciju u liječenju ove bolesti donijela je takozvana ciljana i imunološka terapija razvijena u posljednjih desetak godina nakon što su farmaceutske kuće odlučile uložiti više milijardi KM u istraživanja i otkrivanje lijekova.

Zahvaljujući Udruženju, ali i opredijeljenosti Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH ova veoma skupa terapija od prije godinu dana dostupna je i oboljelima u Federaciji, ali nažalost i za nju postoji lista čekanja. Trenutno je u Federaciji 35 oboljelih, a pola od njih na listi je čekanja.

Međutim, predsjednik Udruženja Fikret Operta, također obolio od melanom i ljekar po struci, najavio je da će se učiniti sve kako bi se u ovoj godini ukinule liste čekanja, jer oni koji ne dobijaju ovu takozvanu pametnu terapiju još uvijek se liječe tradicionalnim načinom.

“To znači da ili se hirurški pristupa pacijentu, ili idu na zračenje i kemoterapiju, a sve to ne daje značajne rezultate”, kazao je Operta zahvaljujući pri tome svima koji su omogućili da pacijenti dobiju ovu inovativnu terapiju.

Vlada Federacije BiH prošle godine izdvojila je 2,5 miliona KM za osiguranje potrebnih lijekova jer savremene terapije značajno produžavaju život oboljelih.

Članica Udruženja 23-ogodišnja Amina Rožajac koja se s melanomom izborila prije tri godine kazala je da je bolest uočila nakon promjene na mladežu na nozi, a potom je dermatolog uspostavio dijagnozu. Morala se, kaže liječiti izvan BiH jer tada lijekovi ovdje nisu bili dostupni pacijentima.

Melanom ima četiri faze bolesti, prva i druga je kada je bolest samo lokalna, treća faza podrazumijeva proširenje do regionalnih limfnih čvorova, a četvrta faza je pojava metastaza na udaljenim organima i to najčešće na jetri, mozgu, kostima i plućima.