Naslovnica Trudnoća i porođaj Najbolja hrana za plodnost

Najbolja hrana za plodnost

829
0
PODIJELI

Promjena prehrane može ženama u 40. godinama podići šanse da zatrudne.

Promjena prehrane može ženama u 40. godinama podići šanse da zatrudne.

Smanjenje unosa alkohola i šećera te okretanje organskoj prehrani pomaže ženama da pokrenu svoj biološki sat, povećavajući šanse da zatrudne, navodi se u novoj knjizi o plodnosti.

Sarah Dobin (Dobbyn), nutricionist i autorica knjige “Prehrana za trudnoću”, tvrdi da se utjecaj prehrane na plodnost često zanemaruje u dobi u kojoj se in vitro oplodnja smatra jedinim odgovorom na probleme zanošenja.

– Parovi troše mnogo novca na tehnike potpomognute trudnoće, a da ne znaju kako su alkoholna i pića koja sadrže kofein tekuća kontracepcija, slatkiši mogu spriječiti ovulaciju, a naizgled bezazlena hrana poput graška i soje smanjuje plodnost – kaže autorica knjige.

Dobin savjetuje parovima smanjenje pušenja, unosa slatkiša, alkohola, kofeina i soje prvi mjesec. Drugi mjesec parovi bi trebali prestati jesti meso te smanjiti unos šećera i mliječnih proizvoda. U trećem mjesecu trebala bi biti smanjena konzumacija jaja i voćnih sokova.

Uglavnom, nije sve u smanjenju količne unosa nepovoljnih tvari. Parovima se dozvoljava neograničen unos graha, mahunarki, organskog povrća te orašastih plodova. Voće i povrće trebali bi konzumirati sirovo kako bi se održao balans tjelesnih hormona.

Budućim roditeljima također se savjetuje da smanje težinu ako imaju problema s njom, zadrže nivo stresa na minimumu te osiguraju si ugodno spavanje.

Ipak, ljekari su skeptični koliko takva prehrana može biti učinkovita. Profesor Bil  Ledger (Bill), stručnjak za plodnost s Univerziteta iz Šefilda, kaže kako način života nema bitnog utjecaja na plodnost te da ne posjeduje dokaze kako vegetarijanke ulaze u menopauzu kasnije od ostalih žena.