Naslovnica Bebe i mališani “Najbolje je da pratite kako se beba ponaša” Sedam najčešćih mitova o...

“Najbolje je da pratite kako se beba ponaša” Sedam najčešćih mitova o dojenju

258
0
PODIJELI

Dojenje je nekim mamama teška stvar i imaju ozbiljne poteškoće.

Pored toga, oko dojenja uvijek postoji mnogo mitova, u koje mnoge mame vjeruju.

Ovo su neki od njih:

1. Ne možete da zatrudnite dok dojite

Ovulacija će se uspostaviti vrlo brzo poslije porođaja, pa samim tim je i trudnoća moguća. Ipak, ne preporučuje se da tako brzo ponovo zatrudnite, pa bi dobro bilo da obratite pažnju da ne dođe do toga.

2. Ne treba da dojite ako su vam kanali blokirani

Najbolji način da riješite problem jeste da dojite što češće kako biste spriječili infekcije. O ovome popričajte sa ginekologom.

3. Mama ne treba da jede hranu koja izaziva gasove

Zapravo, najbolje je da pratite kako se beba ponaša i da li ima problema sa hranom koju jedete, poput kupusa, brokolija, pasulja. Ako joj digestivni sistem dobro radi, onda i vi možete da nastavite da jedete iste namirnice. Ipak, ako primjećujete da joj pravi problem nakon što ih jedete, najbolje bi bilo da prestanete. Hrana koju vi jedete putem mlijeka dolazi do bebe.

4. Tamno pivo podstiče mlijeko

Ne postoji naučni dokaz za ovo. Previše alkohola, zapravo, smanjuje nivo prolaktina. To je hormon koji podstiče proizvodnju mlijeka. Nemojte piti alkohol tokom dojenja, jer sve što vi unosite u organizam djeluje i na bebu.

5. Grudi će vam uvijek ostati opuštene zbog dojenja

Tokom trudnoće grudi mogu i duplo porasti. Bez obzira na to da li dojite, ovo će biti pritisak na ligamente, pa će grudi nakon nekog vremena od porođaja biti malo opuštenije. To sve zavisi od vaših godina, kilograma, veličine grudi, a ne od toga da li dojite ili ne.

6. Dojenje je lako

Bebe se rađaju sa refleksom sisanja, a grudi se po prirodi pripremaju na to. Ipak, dojenje nije toliko jednostavno kao što zvuči. Često beba ima problem da se uhvati, a mamine grudi takođe mogu imati raznih problema, poput pucanja bradavica, ragada, mastitisa. Potrebno je vrijeme da se i mama i beba naviknu na dojenje, kako bi im postalo lakše i jednostavnije.

7. Ne treba da dojiš bebu ako si bolesna

Ovo sve mnogo zavisi od toga kakva je bolest u pitanju. Ipak, u najvećem broju slučajeva, mama treba da nastavi da doji bebu, jer će vjerovatno putem mlijeka i bebi prenijeti potrebna antitijela, pa će tako graditi imunitet, prenosi b92.