Naslovnica Zdravlje Najbolji prirodni lijek za imunitet

Najbolji prirodni lijek za imunitet

598
0
PODIJELI

Đumbir, med i limun kao lijek su svoju efikasnost pokazali davnih dana. Pozitivna iskustva doprinijela su tome da danas gotovo svako ima malo đumbira u bilo kojem obliku u svojoj kući.

Prije korištenja ove smjese, bitno je pomenuti nekoliko ključnih stavki vezanih uz namirnice. Kada kupujete med, dajte prednost domaćim proizvođačima, jer su vrlo značajna odstupanja u kvalitetu, koji je vrlo bitan. Takođe, med u vrućoj tekućini gubi svoja svojstva i uvijek ga je potrebno stavljati u mlaku tekućinu.

Ako nemate pristup domaćem limunu, uvijek mu prethodno skinite koru ili ga jednostavno iscijedite kako pesticidi, koji se obično nalaze u kori, ne bi dospjeli u vašu smjesu.

Čaj od đumbira, meda i limuna

Za pripremu čaja od đumbira potrebno je:

1 l vode,

korijen đumbira (otprilike 5 cm dužine),

med po želji.

Postupak:

Đumbir operite i očistite, a zatim nasjeckajte na kockice ili ga naribajte. Vodu stavite iznad vatre, a kada prokuva, u nju ubacite pripremljeni đumbir. Zatim čaj kuvajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta. Kada je čaj kuvan, procijedite ga tako da iz njega izvadite komade đumbira. Ostavite čaj da se malo ohladi, a zatim u njega dodajte med i limun po želji.

Vrlo je bitno napomenuti da med u vrućoj tekućini gubi ljekovita svojstva, tako da svakako treba pričekati da čaj postane topao prije nego u njega stavite med. Ovaj čaj možete popiti dok je još topao ili ga sačuvati u frižideru i tako dobiti ledeni čaj.

ZA ALERGIJE

Đumbir, med i limun možete koristiti i kao dječji sirup tokom sezone alergija za jačanje imuniteta. Đumbir pokazuje antihistaminska svojstva koja mogu spriječiti pojavu alergija.

Kašica od đumbira, meda i limuna

300 g meda,

tri limuna,

đumbir dodajte po želji (ovisno o tome koliko podnosite okus đumbira).

Postupak:

Limunu odstranite koru, narežite ga i povadite sjemenke.

Đumbir operite i očistite, a zatim ga naribajte i maksimalno iscijedite njegov sok. Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiješajte, a zatim pripravak stavite u staklenu teglicu.

Koristite jednu do dvije kaščice dnevno, razmućeno u vodi ili samostalno.

ZA GRIP

Ako vas nešto boli ili je došla sezona gripa, nemojte odmah trčati po lijek. Uz malo truda možete pripremiti fantastičan prirodni lijek.

Đumbir, med, limun i bijeli luk

500 grama finog domaćeg meda,

dva srednja i jedan veći korijen đumbira,

sok od jednog limuna,

četiri češnja bijelog luka.

Postupak:

Pripremite 500 grama domaćeg meda i praznu teglu od 800 ml.

Korijen đumbira naribajte (oguljen), potom iscijedite sok od limuna.

Bijeli luk sitno nasjeckajte. Sve sastojke stavite u teglu s medom. Limun i đumbir će ispustiti sok.

Ostavite sve sastojke da odstoje jedan dan, zatim teglu do kraja dopunite medom. U slučaju da ste bolesni, ovaj lijek je potrebno uzimati tri puta dnevno po jednu kaščicu.

Naučnici sa Odjela za javno zdravlje u Kerali, u Indiji, ispitivali su uspješnost antimikrobne aktivnosti đumbira, meda, limuna i bijelog luka protiv bakterije Streptococcus mutans.

“Ispitivali smo različite kombinacije ova četiri sastojka i ustanovili smo da bijeli luk pokazuje najveću aktivnost protiv bakterija i inhibira njihov rast, a još veću zonu inhibicije pokazuje u kombinaciji s limunom”, zaključuju naučnici.

Ovi rezultati pokazuju da je običnu prehladu najbolje liječiti prirodnim sastojcima, poput bijelog luka, đumbira, limuna i meda koji će svaki na svoj način doprinijeti zdravlju organizma.