Naslovnica Sex i ljubav Najomantičnija teorija srušena! Ljubav na prvi pogled ne postoji!

Najomantičnija teorija srušena! Ljubav na prvi pogled ne postoji!

444
0
PODIJELI

Koliko puta ste čuli da neko opisuje svoju “sudbinsku vezu” sa partnerom ili partnerkom kao “ljubav na prvi pogled”?

Hm, a šta to znači? Da li je moguće da čim ugledate nekog osetite toliko snažna osećanja? Ne pričamo o privlačnosti, dopadanju na fizičkom novou, već o pravim, dubolikom emocijama koje se obično javljaju  nakon duže veze i bliskosti sa partnerom?

Da li ovakva ljubav zaista postoji? U mnogim slučajevima, ovaj izraz se često pogrešno koristi. Ljudi najčešće tvrde da se zaljubljuju “na prvi pogled” u osobe koje zapravo već poznaju, kaži naučnici.

Možda ste tu osobu videli nekoliko puta u baru u koji često svraćate, ili je reč o poznaniku vašeg prijatelja, nekome s kim ste se svega jednom ili dvaput sreli.

Čak iako nikada do tada niste zaista pogledali tu osobu, negde vam je ostala urezana u pamćenje. Tako da teorija da ste je prvi put videli i odmah osetili “Amorove strele”, pada u vodu…

Kako naučnici kažu, verovatnoća da osetite intenzivna osećanja prema osobi koju prvi put vidite, zapravo ne postoji. Pre će se desiti da ćete ovaj “pompezni” izraz koristiti retrospektivno, tek nakon što se ispostavilo da veza funkcioniše i tek nakon što se ljubav razvila.

Tako su izdvojili i nekoliko ključnih faktora koji dominiraju prilikom upoznavanja osobe suprotnog pola i koji utiču na to da se “zaljubimo”:

1. Kognitivni – kada uočavamo tuđe misli i uverenja 

2. Taktilni – kada uočavamo tuđi dodir

3. Kinestetički – kada uočavamo tuđe pokrete

4. Slušni – kada uočavamo tuđu boju glasa

5. Mirisni – kada uočavamo tuđi miris

(Mondo.ba)