Naslovnica Bebe i mališani Najpoželjniji položaj za spavanje bebe je na leđima

Najpoželjniji položaj za spavanje bebe je na leđima

1275
0
PODIJELI

Nemojte da stavljate dijete da spava na mekanoj podlozi, mekanim jastucima i igračkama.

Brojne studije ističu da je rizik od sindroma iznenadnog gušenja (SIDS) i smrti novorođenčeta najmanji ako beba spava na leđima. Najpoželjniji položaj jeste spavanje na leđima. Ali, razuman drugi izbor, ako vaše dijete ima problema sa takvim položajem, jeste spavanje na strani. Svakako je sigurnije nego spavanje na stomaku. Inače, bezbjedno je da dozvolite vašoj bebi da izvjesno vrijeme provede na stomačiću kada je budna, dok je vi posmatrate.

Nemojte da stavljate dijete da spava na mekanoj podlozi, mekanim jastucima i igračkama, ili nekim drugim ukrasnim “zavrzlamama”. One mogu da prekriju disajne puteve djeteta i zaustave disanje. Ne predlaže se ni korištenje specijalnih pomagala koja obezbjeđuju da mališani prisilno spavaju na leđima.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 642px;”>Nemojte da stavljate dijete da spava na stomaku - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Nemojte da stavljate dijete da spava na stomakuFOTO: ILUSTRACIJA

Savjet da bebu stavite na leđa važi ako je rođena na vrijeme i upravo otpuštena iz bolnice. Ali, ako ima određene zdravstvene probleme i niste sigurni koji je položaj najbolji za nju, konsultirajte se sa vašim doktorom.

U svakom slučaju, roditelji ne bi trebalo da bebu ostavljaju samu u prostoriji, čak ni tokom kraćeg dnevnog spavanja. Najbolje bi bilo da preko dana ona spava u blizini roditelja, tako da je imaju na oku, a preko noći u sobi sa njima.