Naslovnica Zdravlje Najvažnija pitanja i odgovori u vezi s jačanjem imuniteta tokom zime

Najvažnija pitanja i odgovori u vezi s jačanjem imuniteta tokom zime

442
0
PODIJELI
Svaka osoba ima drugačiji imunitet, ali zajedničko je svima da imunitet tokom godina postaje snažniji, jer smo za vrijeme odrastanja bili izloženi širokom spektru patogenih organizama i tako stekli imunitet na određene strane mikroorganizme.Stručnjaci su ponudili odgovore na uobičajena pitanja o imunitetu.

Kako funkcionira imunološki sistem?

Imunološki sistem je način obrane od uljeza iz vanjskog svijeta. Imuni sistem je u stanju da razlikuje vlastite ćelije tijela od stranih antigena. To uključuje viruse, bakterije, gljivice, strano tkivo i toksine.

Bijele krvne ćelije prepoznaju antigene i pokušavaju ih eliminirati. Kako komuniciramo s okolinom, imunološki sistem postaje sve bolji i bolji u prepoznavanju ovih antigena i održavanju ljudi zdravima.

Koju hranu treba jesti kako biste održali zdrav imunološki sistem?

Uravnotežena prehrana općenito je važna za imunološki sistem. Nekoliko je namirnica koje mogu osigurati unos prave količine vitamina, minerala, antioksidansa, proteina i zdravih masti.

Neke od njih su šareno voće i povrće, koje sadrži puno antioksidansa, vitamina i minerala, zdrave masti, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu i lososu, fermentirana hrana, poput jogurta, kiselog kupusa i kefira, hrana bogata vlaknima, uključujući cjelovite žitarice i mahunarke, začinsko bilje i začini, poput kurkume, crnog bibera, bijelog luka i đumbira, orašasti plodovi i sjemenke, posebno orasi i sjeme lana, tamna čokolada i zeleni čaj.

S druge strane, namirnice koje biste trebali izbjegavati su one s dodatkom šećera, nezdrava hrana i brza hrana, rafinirani ugljenhidrati, koji se nalaze u bijelom hljebu, tjestenini, pecivima i kolačima i prerađeno meso. Također se savjetuje da ograničite konzumaciju alkohola.

Da li trebate uzimati dodatne vitamine?

Određeni dodaci mogu pomoći u podršci vašem imunološkom sistemu. Međutim, kao što im samo ime govori, trebali bi dopuniti, a ne zamijeniti vaš zdrav životni stil.

Nekim ljudima, posebno starijima, može nedostajati hranjivih sastojaka, poput vitamina C, vitamina D i cinka, a mogu imati koristi i od dodataka.

Naprimjer, vaše tijelo ne proizvodi i ne pohranjuje vitamin C, pa ako ne unesete preporučenu dnevnu količinu iz prehrane (75 miligrama za žene i 90 miligrama za muškarce), možda ćete htjeti uzeti dodatak. Međutim, važno je posavjetvati se s ljekarom prije uzimanja novih dodataka.

Koliko sna vam je potrebno?

Odraslima je potrebno otprilike 7- 9 sati sna. Ovo se razlikuje od osobe do osobe. Međutim, redovno spavanje manje od 7 sati može oslabiti vaš imunološki sistem, kažu stručnjaci.

Lišavanje sna sprečava imunološki sistem da stvara zaštitne supstance poput antitijela i citokina.

Može li vježbanje pomoći imunološkom sistemu?

Da, umjereno vježbanje izvrstan je način za podršku imunološkom sistemu. Pokušajte ciljati na 30 minuta dnevno. Uključite kombinaciju kardio-vježbi i vježbi snage.

Šteti li pušenje imunološkom sistemu?

Da, pušenje može negativno utjecati na vaš imunološki sistem.

Šta još možete učiniti da ojačate imunološki sistem?

Smanjivanje stresa može napraviti veliku razliku u funkcioniranju vašeg imunološkog sistema. Nekoliko je načina za smanjenje stresa a to su prije svega meditacija, joga, šetnja u prirodi, slušanje muzike, masaža, aromaterapija…

Ostale stvari koje možete učiniti da biste ostali zdravi:

Operite ruke vodom i sapunom najmanje 20 sekundi često tokom dana, ali posebno prije jela.

Izbjegavajte dodirivanje lica, kao i velike gužve.