Naslovnica Bebe i mališani Namirnice koje bi dojilje trebale izbjegavati ili ograničiti unesenu količinu

Namirnice koje bi dojilje trebale izbjegavati ili ograničiti unesenu količinu

336
0
PODIJELI

Svima je poznato da je majčino mlijeko najbolje za bebe jer su u njemu sadržani svi neophodni vitamini i hranjive tvari, međutim, ono što majke konzumiraju utječe na njegov kvalitet.

Doktori također i mnogim ženama u trudnoći savjetuju da izbjegavaju određene namirnice ili da ih jedu u ograničenim količinama, a sve kako bi se beba pravilno razvijala i bila zdrava.

Shodno navedenom, u nastavku teksta navest ćemo spisak hrane koju dojilje ne bi trebale jesti ukoliko žele da se beba razvija i da mlijeko bude kvalitetno.

Postoje namirnice koje potiču prekomjernu proizvodnju mlijeka pa bi ih stoga bilo poželjno konzumirati u ograničenim mjerama ili ih u potpunosti izbaciti iz svog menija dok dojite.

Alkohol

Alkohol je zabranjen u trudnoći, ali i nakon poroda. Međutim, ukoliko ne možete odoljeti konzumirajte minimalne količine i to u velikim razmacima između dojenja zato što sve ono što majka konzumira ulazi u bebin organizam.

Kadulja, menta, peršun

Biljke poput kadulje, mente i peršuna su također na popisu za izbjegavanje. Iako se za njih kažu da su obogaćene okusima i da djeluju osvježavajuće, one utječu na smanjenu proizvodnju mlijeka.

Riba i drugi morski plodovi

Iako su riba i morski plodovi bogati Omega-3 kiselinama i drugim hranjivim faktorima, neke od tih namirnica u sebi mogu imati tragove žive ili olova što može znatno naštetiti novorođenčetu.

Bijeli luk

Bijeli luk ima snažan i oštar miris, ali i okus te to može biti poprilično neprivlačno za bebine receptore okusa. Isto se može desiti i sa previše začinjenom i ljutom hranom. Kako god, ne postoje nikakva stroga i brza pravila i u ovom slučaju najbolje bi bilo da sami testirate šta će bebi tokom dojenja prijati.

Citrusi

Prekomjerni unos citrusa i samim time vitamina C može naštetiti abdominalnom traktu bebe koji se tek razvija. To uzrokuje uznemirenost djeteta, ali i često povraćanje.

Sve ove namirnice bi bilo poželjno izbjegavati tokom dojenja, međutim, možete ih jesti u ograničenim količinama. Bitno je da vaša beba unese dovoljne količine proteina, minerala, vitamina, hranjivih i hidriranih sastojaka kako bi se kvalitetno razvijale.

Isto kao što ne smijete pretjerivati, morate voditi računa o tome da vaša beba u organizam unese sve ono što joj je potrebno, piše India Times.