Naslovnica Life Style Namirnice koje usporavaju starenje kože

Namirnice koje usporavaju starenje kože

259
0
PODIJELI

Dosta tečnosti, balansirana ishrana, vježbanje i kvalitetan san su osnova zdravog života.

Ipak, zbog brzog tempa življenja, često ne uspijevamo da se posvetimo sebi, a to bi trebalo da bude prioritet.

Ukoliko biste željeli da povedeta računa o koži, a da to ne podrazumijeva samo kozmetičke preparate i posjete stručnjacima, predlažemo vam da pročitate koje to napirnice će pomoći vašoj koži da izgleda zdravije, svježije i da uspori pojavu bora, prenosi B92.

Zeleno povrće – kelj, špinat, blitva

Zeleno povrće jedna je od najboljih namirnica za proizvodnju kolagena.

Blitva, špinat i kelj sadrže neophodne hranjive materije koje mogu da povećaju hidrataciju kože i poboljšavaju elastičnost. Svakodnevnim konzumiranjem poboljšaćete stanje vaše kože veoma brzo.

Šaku špinata ili list kelja možete stavitu u smuti, napravite salatu sa blitvom i barenim krompirom.

Crveno voće i povrće

U crvenoj boji krije se likopen, vrsta antioksidansa, koji može da poveća kolagen. Stoga, crveno voće i povrće je odličan izbor u borbi sa visećom kožom.

Probajte da jelima dodate crvenu papriku i paradajz. Ako želite dodatnu zaštitu za svoju kožu, ubacite i malo slatkog krompira, bundeve, pa čak i šargarepe jer su to i dobri izvori antioksidansa koji podstiču bolju proizvodnju kolagena.

Borovnice

U dnevni jelovnik preporučuje se da se uvrste borovnice koje su osim za moždane ćelije dobre i za kožu. One su bogate polifenolom, antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, podstiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore.

Jabuke

One su bogate vitaminima A, C i E koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Takođe sadrže pektin koji poboljšava tonus kože i smanjuje rizik od preuranjenih bora. Preporučuje se da se uzima jedna jabuka na dan.