Naslovnica Zanimljivosti Naučnici došli do novih saznanja vezanih za proces nastanka spola bebe

Naučnici došli do novih saznanja vezanih za proces nastanka spola bebe

2820
0
PODIJELI
“Ovi regulatorni segmenti DNK nazvani su kolokvijalno kao tzv. pojačivači”, rekao je vodeći autor studije Andrew Sinclair, profesor na Univerzitetu Melbourne u Australiji.

Dok će embrion sa dva X hromozoma uvjetovati ženski spol djeteta, embrion sa kombinacijom XY rezultira muškim spolom. Međutim, Y hromozom nosi kritični gen, nazvan SRY, koji djeluje na drugi gen zvan SOX9 kako bi započeo razvoj testisa u embrionu, objašnjava Brittany Croft iz Instituta za istraživanje djece Murdoch u Melbournu.

“Visok nivo SOX9 gena je potreban za normalan razvoj testisa kod beba”, dodala je Croft.

Ova studija objavljena u časopisu Nature Communications nastojala je da razumije kako na gen SOX9 djeluju ovi pojačavači i da li bi poremećaj pojačivača mogao dovesti do poremećaja seksualnog razvoja, prenosi Times Now News.

“Otkrili smo tri pojačivača koji zajedno osiguravaju da se SOX9 gen aktivira na prisustvo XY hromozoma, što dovodi do normalnog razvoja testisa i samim tim normalnog razvoja muške bebe”, rekao je Sinclair.

Naučnici su sa sigurnošću istakli da je razvoj ljudskog spola uzrokovan dobitkom ili gubitkom ovih vitalnih pojačivača koji reguliraju SOX9 gen.

“Važno je da smo identificirali XX embrione koji u normalnim okolnostima imaju jajnike i koju uvjetuju ženski spol, ali zbog prevelikog djelovanja pojačivača, što dovodi do povećanja nivoa SOX9, može doći do razvijanja testisa. Također su zabilježeni i suprotni procesi”, rekao je Sinclair.