Naslovnica Sex i ljubav Naučnici sugerišu da oralni seks uzrokuje bakterijsku vaginozu

Naučnici sugerišu da oralni seks uzrokuje bakterijsku vaginozu

515
0
PODIJELI

Iako bakterijska vaginoza nije seksualno prenosiva infekcija, dovodi do neobičnog vaginačnog pražnjenja koji ima snažan miris i povećava rizik za dobijanje klamidije.

Kod ljudi se u ustima može naći Fusobacterium nucleatum, koja kasnije prelazi u karijes na zubima. Autori studije nagađaju da se ta bakterija može prenijeti na vaginu tijekom oralnoga seksa, što je u nekim kliničkim studijama identificirano kao faktor rizika za bakterijsku vaginozu.

Iako bakterijska vaginoza nije ozbiljna bolest treba ga liječiti jer žene koje imaju ovu infekciju podložnije su za dobijanje drugih spolno prenosivih bolesti, te infekcije mokraćnih kanala, a ako je žena trudna povećava rizik o prijevremenog porođaja.

Istraživači su proveli eksperimente i na miševima i na ljudskim vaginalnim uzorcima. Miševi su tretirani bakterijom Fusobacterium nucleatum koja se nalazi u ustima i povezana je s bolestima desni.

Rezultati su pokazali da je ova izloženost povećala biokemijske aktivnosti povezane s bakterijskom vaginozom.

Bakterijsku vaginozu dobit ćete ukoliko ste seksualno aktivni, imali ste promjenu partnera, koristite parfimirane proizvode za intimno pranje i ukoliko imate spiralu (kontracepcijsko sredstvo).