Naslovnica Zdravlje Naučnici testirali učinkovitost zaštitnih maski, rezultati pokazuju koje su najbolje

Naučnici testirali učinkovitost zaštitnih maski, rezultati pokazuju koje su najbolje

522
0
PODIJELI
Ideja je nastala nakon što je profesor sa ovog univerziteta pomogao lokalnoj grupi u masovnoj nabavci zaštitnih maski koje su željeli podijeliti u svojoj zajednici. On je htio da pronađe maske koje bi bilo najdjelotvornije.Studija koja je u petak objavljena u časopisu udruženja American Association for the Advancment of Science je koristila jednostavne metode – uz pomoć laserskih zraka i mobilnog telefona su analizirali transmisiju respiratornih kapljica koje izlaze iz usta čovjeka koji govori dok nosi različite vrste maski.

Istraživači su testirali 14 široko dostupnih maski među kojima je nekoliko jednokratnih maski, višekratne maske koje ljudi prave kod kuće ili kupuju kao i profesionalne maske koje koriste zdravstveni radnici, prenosi CNN.

N95 maske za disanje su očekivano bile najučinkovitije i bile su učinkovitije od istih takvih sa filterom za disanje. Ocijenili su da filter na masci ima “propust” s obzirom na to da velika količina zraka izlazi izvan maske dok osoba koja ju nosi razgovara. Na taj način je umanjena sigurnost osobe koja razgovora sa nekim ko nosi ovu masku.

Sličan rezultat su imale troslojne hirurške maske i dvoslojne pamučne maske s tim da su N95 zaštitne maske s ventilom imale lošiji rezultat od ovih maski.

Sintetičke maske koje se nose i oko vrata, a najčešće ih koriste sportisti su najmanje učinkovite, a pletene maske i marame su očekivano imale sličan, jako nizak stepen zaštite od kapljica.

Jedan od autora ove studije Martin Fisher je poručio da cilj nije bio pokazati neučinkovitost maske nego uputiti ljude u to koje maske daju najviše zaštite od koronavirusa.