Naslovnica Zanimljivosti Naučnici tvrde da matrijarhat pozitivno utječe na zdravlje žena

Naučnici tvrde da matrijarhat pozitivno utječe na zdravlje žena

437
0
PODIJELI

Naučnici tvrde da je život u matrijarhalnom društvu dobar za zdravlje žena. Do takvog zaključka su došli nakon istraživanja provedenog u kineskoj etničkoj grupi Mosuo u kojoj upravo žene imaju dominantu društvenu ulogu.

U ovoj zajednici djeca nasljeđuju majčino, a ne očevo prezime. Upravljaju finansijama domaćinstva, dok se vlasništvo imovine prenosi na ženske potomke. Žene imaju iste seksualne slobode kao i muškarci.

Zdravlje žena iz Mosuo zajednice naučnici su uporedili sa zdravljem žena koje žive u dominantnoj kineskoj zajednici. Kod žena iz etničke grupe Mosuo je bila upola manja vjerovatnoća da će imati hronične upale. Također je manja vjerovatnoća da će imati visok krvni pritisak.

Za naučnike je to pokazatelj da autonomija i kontrola nad resursima dugoročno pozitivno doprinosi zdravlju žena. Ovo istraživanje bi također moglo pomoći da se odgovori na pitanje zašto žene širom svijeta pate od teških bolesti.

Ovo nije prva studija kojom se istraživala povezanost između nejednakosti i zdravlja. Ljudi koji trpe zbog rasizma su u većem riziku da se razbole. Osim toga, najbogatiji Amerikanci žive 20 godina duže od siromašnih sugrađana, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).