Naslovnica Sex i ljubav Naučnici tvrde: Manipulatori i sebični momci su privlačniji ženama

Naučnici tvrde: Manipulatori i sebični momci su privlačniji ženama

481
0
PODIJELI

Da su muškarci i žene sa različitih planeta, bar kada je u pitanju to šta ih privlači kod suprotnog pola, pokazalo je najnovije istraživanje koje pokazuje da žene više vole “mrgude”. Nasmijani momci padaju u drugi plan.

Kod muškraca je to obrnuto, pa ih mnogo lakše zainteresuju nasmijane i opuštene dame od ponosnih i “ledenih kraljica”.

U istraživanju Britanskog Kolumbija univerziteta iz Vankuvera, čiji cilj je bio da objasne zašto žene privlače “loši momci”, učestvovalo je 1.000 ispitanika.

U studiju su bili uključeni muškarci i žene, i rangirali su fotografije suprotnog pola prema fizičkoj atraktivnosti.

Ispostavilo se da žene nasmijane muškarce smatraju manje privlačnim od onih zamišljenih i sa ozbiljnim izrazom lica.

Suprotno njima, muškarce su više privlačile žene koje su izgledale srećno od onih koje su imale zabrinut ili ozbiljan izraz lica.

Evolucija i kultura utiču na izbor

Moć privlačnosti u našem nesvjesnom oblikovana je vijekovima.

Evolucija i kulturni aspekti imali su određeni uticaj na ovakav izbor. Teorije sugerišu da žene mnogo više privlače muškarci koji pokazuju ponos, jer to podrazumijeva društveni status, a samim tim daje i neku vrstu garancije da će biti sposban da obezbijedi suprugu i potomstvo.

Kako je navedeno u istraživanju, i neke socio-kulturološke i i psihološke norme mogu uticati na shvatanje atraktivnosti. Nasmijanost može biti povezana s nedostatkom dominacije.

Tako, nasmijanu ženu muškarci doživljavaju kao pokornu i ranjivu.

Zanimljivo je da je stidljivost bila privlačna za oba pola. Naučnici smatraju da se ova emocija može povezati sa umirujućim ponašanjem koje podstičle povjerenje u druge.

Kako su istraživači primijetili, muškarci koji su skloni manipulisanju i sebični takođe su bili privlačniji za žene od onih iskrenih i saosjećajnih.

(Telegraf.rs)