Naslovnica Sex i ljubav Naučnici zaključili zašto dolazi do erekcija tokom noći

Naučnici zaključili zašto dolazi do erekcija tokom noći

1316
0
PODIJELI
Zapravo, ako se duži vremenski period budite bez erekcije, to može biti signal da imate neke urološke probleme i da se trebate što prije uputiti ljekaru.

Kako piše Men's Health, prisustvo erekcija tokom noći važan je pokazatelj kako vaše tijelo funkcionira.

Šta dovodi do erekcija u toku noći?

Erekcije nastaju stimuliranjem parasimpatičkog nervnog sistema. Kada vidite, osjetite ili čujete nešto što je seksualno atraktivno, to pokreće oslobađanje neurotransmitera u vašem mozgu, što dovodi do dilatacije arterija u penisu. Dilatacijom krvnih žila omogućava se slijevanje veće količine krvi u penis, što ga čini uspravnim.

Parasimpatički nervni sistem je aktivniji kada spavate, što pored stvaranja erekcija također uzrokuje i to da se mišići opuštaju i da se vaš srčani rad uspori. Još jedan razlog zbog kojeg se možete probuditi u stanju erekcije jeste testosteron koji će vjerovatno biti na najvišem nivou tokom jutra.

Jesu li normalne jutarnje erekcije?

Prema riječima urologa Adama Ramina, zdrav čovjek treba očekivati erekciju od tri do pet puta u toku noći. Ako se to ne dešava, to bi mogao biti jasan znak nekog nervnog oboljenja, arterijske bolesti, hipertenzije, dijabetesa, niske koncentracije testosterona ili depresije i anksioznosti.

S druge strane, postoje tzv. psihološke i fiziološke erekcije. Ako niste u mogućnosti postići erekciju tokom seksa, a dešavaju vam se u toku noći, to je dovoljan znak da trebate posjetiti seksualnog terapeuta iz razloga što možda imate samo psihološke erekcije.

Koja je svrha jutarnjih erekcija?

Iako jutarnje erekcije nemaju nikakvu specifičnu funkciju, one su najbolji pokazatelj da vaš penis pravilno funkcionira. Pojava erekcija koje dobijate noću predstavlja vrstu nesvjesnog režima vježbe za vaš penis, pomažući da se njegovo tkivo rasteže i skuplja kako bi bilo spremno za odnos kada god to poželite.

Šta možete učiniti ako nemate jutarnje erekcije

Prema mišljenju urologa Adama Ramina, ako se barem povremeno ne probudite s jutarnjim erekcijama, možda ćete morati posjetiti ljekara. Tačnije, ako mjesec ili dva prolazi bez ikakvih dešavanja tokom noći, možda ćete trebati stručnu pomoć. Kao najčešći medicinski uzrok izostanka jutarnjih erekcija navodi se začepljenje krvnih sudova ili manjak testosterona.