Naslovnica Zdravlje Ne pijte kafu na prazan želudac, loše utiče na metabolizam

Ne pijte kafu na prazan želudac, loše utiče na metabolizam

422
0
PODIJELI

Britansko istraživanje je pokazalo da pijenje kafe na prazan želudac može negativno uticati na kontrolu šećera u krvi te da ga smanjuje za 50 posto. Stručnjaci preporučuju da se ovaj topli napitak ne konzumira prije doručka.

Svakom tijelu ujutro treba malo više vremena da se “pokrene” i upravo je zbog toga kafa na prazan želudac nije poželjna ukoliko nivo šećera u krvi želimo održati u sigurnom rasponi kako bismo smanjili rizik od stanja poput dijabetesa i bolesti srca.

Istraživači sa britanskog Univerziteta Bath vjeruju da bi ove nove informacije o kafi mogle imati dalekosežne zdravstvene implikacije.

U svom istraživanju, naučnici su nastojali saznat kako loš san i jutarnja kafa utječu na metabolizam. U njemu je učestvovalo 29 muškaraca i žena koji su prošlo eksperiment.

Tokom prve noći istraživanja, ispitanici su normalno spavali i ujutro pili slatko piće. Druge noći istraživači su im svakih sat vremena ometali san na pet minuta i opet su pili slatko piće nakon buđenja.

Za posljednji test, učesnike su ispitivači budili tokom noći, ali ovaj put su pili jaku, crnu kafu pola sata prije slatkog piča. Slatko piće kalorijama je odgovaralo prosječnom doručku odrasle osobe.

Tokom svakog od testova, istraživači su prikupljali uzorke krvi da bi pratili metabolizam učesnika.

Na kraju je istraživanje pokazalo da konzumiranje kafe prije doručka može negativno utjecati na kontrolu šećera u krvi. Kafa popijena prije doručka, smanjila je nivo šećera u krvi za 50 posto.

Ohrabrujuća vijest je da nema razlike u kontroli šećera između lošeg i normalnog sna.

“Svjesni smo da će gotovo polovina od nas ujutro prvo popiti kafu. Ovo istraživanje je važno jer smo dosad malo znali o tome šta kafa čini našem tijelu, posebno kada je riječ o kontroli metabolizma i šećera u krvi. Jednostavno rečeno, kontrola nivoa šećera u krvi je oslabljena ako ujutro prvo popijemo kafu na prazan želudac, posebno ako ste noć prije imali poremećen san. To spriječite tako što ćete prvo doručkovati pa onda popiti kafu”, kazao je profesor James Betts s Univerziteta Bath, piše Mirror.