Naslovnica Sex i ljubav Ne pokušavajte promijeniti vašeg partnera: Četiri načina kako da ojačate vezu

Ne pokušavajte promijeniti vašeg partnera: Četiri načina kako da ojačate vezu

543
0
PODIJELI
Sarah Calvert, terapeutkinja za ljubavne odnose iz Londona kaže kako zahvalnost uvijek može biti od koristi prilikom težih razgovora.

Budite zahvalni svakodnevno

“Lako se fokusirati na ono što vam nedostaje te stoga pozivam ljude da svakodnevno razmisle o tome šta cijene kod druge osobe. Svaki dan pronađite jednu stvar i zahvalite im se. To bi moglo biti bilo šta od onoga što rade ili način kako se ophode prema nečemu. Podsjećanje na stvari koje cijenite pomažu vašem partneru da se osjeća vrijedno”, kaže Calvert.

Kako dodaje, kada vaš partner bolje shvati šta cijenite kod njega ili nje, vjerovatno će početi više raditi takve stvari.

Poštujte individualnost partnera

Terapeut za odnose Dee Holmes naglašava kako je pored vas osoba koju ste vi izabrali onakvom kakva ona jeste.

“Svi radimo stvari koje iritiraju naše partnere. Pitanje je da li ih stalno trebamo podsjećati na to ili prihvatiti ono što rade. Poštujte i slavite individualnost jednih i drugih. Iako vrijeme nema cijenu, morate dozvoliti nekome da radi stvari onako kako želi. Na kraju, ako ih spriječite da slijede njihove interese i rade sve one stvari koje ih čine onakvim kakvi jesu, to više neće biti osobe koje ste izabrali”, upozorava Holmes.

Izbjegavajte pretpostavke

“Može biti prilično lako ne govoriti stvari koje su očigledne jer pretpostavljate da ih druga osoba već zna. Međutim, može biti i pogrešno pretpostavljati da sve znate”, kaže Holmes.

Ako vaš partner kaže da ne želi izaći na večeru, kaže Holmes, možda ćete se osjećati prevarenima bez da pomislite da njega ili nju nešto muči.

“Pokušajte više slušati vašeg partnera. Potrudite se da budete potpuno prisutni i zaista uvidite šta se dešava kod te osobe, a ne samo da čujete riječi koje izgovara”, sugeriše terapeutkinja Calvert.

Potaknite svoje komunikacijske vještine

Ovo počinje tako što ćete prije svega iznositi vlastite osjećaje.

Calvert podsjeća da dobra komunikacija podstiče emocionalnu bliskost, što može dovesti do većeg osjećaja ispunjenosti, razumijevanja, povjerenja i sigurnosti. Ona predlaže da više pazite na jezik i ton kojim se obraćate partneru.

“Često ljudi svom partneru govore stvari koje zvuče jako oštro, i to na način na koji se ne biste obraćali bilo kome drugom. Kada reaguju defanzivno, često ni ne kažu šta stvarno žele reći. Predlažem da se zapitate: ‘Da ste slušali ovaj razgovor, kako biste se osjećali?'”, savjetuje Calvert.

Otkrijte zbog čega se vaš partner osjeća voljenim

“Neki se osjećaju voljeno kroz postupke svog partnera, bilo to donošenja šoljice čaja u krevet ili nešto drugo”, kaže Calvert.

S druge strane, nekome su potrebne riječi kako bi se osjećali voljeno. Za druge je značajniji fizički kontakt – intimnost, seks, držanje za ruke. Za nekoga i materijalne stvari, poput poklona, imaju veliki značaj.

“Ako vaš partner misli da je zaista važno držanje za ruke u javnosti, a vi im samo kažete da ih volite, ne dajući im nikakav fizički kontakt, tada se neće osjećati baš tako voljeno”, zaključila je Calvert.