Naslovnica Zdravlje Nedovoljna konzumacija voća i povrća uzrokuje milione smrtnih slučajeva godišnje

Nedovoljna konzumacija voća i povrća uzrokuje milione smrtnih slučajeva godišnje

915
0
PODIJELI
Ovo istraživanje odnosilo se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja svijeta. Naučnici procjenjuju da se otprilike svaka sedma smrt uzrokovana kardiovaskularnim bolestima može pripisati nedovoljnom konzumiranju voća, dok se svaka dvanaesta može pripisati nedovoljnom konzumiranju povrća.

Prema podacima iz 2010. godine suboptimalan unos voća dva puta povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća u ishrani.

“Voće i povrće značajan su faktor u ishrani i mogu utjecati na smanjenje broja preuranjenih smrti na globalnom nivou. Rezultati naših istraživanja ukazuju na potrebu ulaganja pojačanog napora na tome da se ljudima ukaže kako je konzumacija voća i povrća veoma važno”, rekla je Victoria Miller sa Friedmanove škole ishrane na Univerzitetu Tufts.

Podsjetili su da su voće i povrće dobar izvor vlakana, kalija, magnezija, antioksidanasa i fenola za koje se pokazalo da smanjuju krvni pritisak i holesterol. Svježe voće i povrće također poboljšava zdravlje i raznolikost dobrih bakterija u probavnom traktu. Manja je vjerovatnoća da će ludi koji konzumiraju više voća i povrća biti gojazni čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

“Kada je riječ o ishrani globalni prioriteti su unos dovoljno kalorija u organizam, dovoljno vitamina te smanjenje dodataka poput soli i šećera. Podaci do kojih smo došli ukazuju na potrebu povećane dostupnosti namirnicama poput voća, povrća i mahunarki što je iznimno važno za globalno poboljšanje zdravlja”, rekao je koautor studije Dariush Mozaffarian.

Optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno što je ekvivalent dvjema manjim jabukama, a optimalan unos povrća dnevno (uključujući i mahunarke) iznosi 400 grama dnevno.