Naslovnica Bebe i mališani Neka vaš izbor bude dojenje

Neka vaš izbor bude dojenje

727
0
PODIJELI

Neke studije pokazuju da se dojene bebe noću češće bude od svojih vršnjaka koji su hranjeni mliječnom formulom. Ali, iako su roditelji često zbog takvog bebinog ritma iscrpljeni, ta buđenja možemo gledati i iz druge, ne tako negativne, perspektive te ih pokušati prihvatiti kao normalan, čak koristan dio dojenačkog razdoblja. Zašto?

* Dojenje je najprirodniji način prehrane bebe, način koji je priroda odredila, pa se postavlja pitanje trebamo li se uopće truditi produžiti periode noćnih spavanja te je li to uopće korisno.

* Želudac novorođenčeta je vrlo malen, pa ne može primiti veliku količinu mlijeka. Majčino mlijeko je prema sastavu takvo da se vrlo brzo probavlja, za 90 minuta, pa dijete ubrzo opet postaje gladno.

* Sastav je mlijeka takav upravo zato da osigura česti kontakt djeteta s majkom te da dijete dobije što više mlijeka, što mu je potrebno kako bi unutar šest mjeseci udvostručilo porođajnu težinu. Dijete noćnim hranjenjem dobiva jednu trećinu ukupnih dnevnih kalorija.

* Neka istraživanja pokazuju kako bi česti noćni podoji mogli imati veze sa smanjenjem rizika od iznenadne dojenačke smrti u kolijevci.

* Vaša beba će se prestati buditi po noći kad prestane njena potreba za noćnim hranjenjem te kad razvojno za to bude spremna.

Rjeđa buđenja

Ako iz nekog razloga želite produžiti cikluse noćnog spavanja, postoji nekoliko načina na koje to možete postići.

* Dojite često – Dijete bi trebalo imati barem osam do 12 podoja dnevno. Pokušajte povećati učestalost podoja preko dana i rano navečer.

* Dopustite djetetu da isprazni jednu dojku do kraja prije nego što ponudite drugu, jer će tako dobiti više kaloričnijeg mlijeka koje može pomoći da preskoči noćni obrok.

* Postepeno povećavajte vrijeme budnosti djeteta kupajući ga ili igrajući se s njim navečer.

* Ako vi idete spavati nekoliko sati poslije bebe, pokušajte je podojiti u vrijeme kad krećete na spavanje.

* Ako se dijete noću probudi radi dojenja, dojite u tihoj, zamračenoj sobi. Ne trebate mijenjati pelenu, osim ako je jako mokra ili ako beba ima pelenski osip.

Koliko sna

Dojenčetu treba najmanje 10 sati sna dnevno. Postoje dvije vrste djece: ona koja se bude prije nego što su se naspavala i ona koja su se naspavala, ali se bude prerano ujutro. Ako imate takvih problema, pogledajte okolnosti pod kojima se djeca bude.

Ako ih budi jutarnje sunce, ugradite žaluzine, ako trebaju promjenu pelena, nabavite super upijajuće pelene za noć, ako se bude rano zato što navečer idu rano spavati, pokušajte ih kasnije navečer stavljati na spavanje.

Buđenje – da ili ne

Novorođenče može pospano da se ne budi dovoljno često za obroke i ne dobiva dovoljnu količinu hrane. To može postati začarani krug – što je beba manje hranjena, postaje pospanija.

U prvih šest sedmica života novorođenče treba imati osam do 12 podoja dnevno. U to vrijeme je vrlo važno pratiti znakove gladi.

Ponekad su roditelji, u potrebi za odmorom nakon poroda, zahvalni što beba ne plače puno i nije prezahtjevna. Obično ne shvataju da postoji problem sve dok prvi put ne odu na pregled i liječnik zaključi da beba dobiva premalo na težini.

Ako beba ima dovoljno mokrih pelena dnevno, to znači da dobiva dovoljno mlijeka. Ipak, ako je beba većinu vremena pospana, dobro je i dalje pripaziti na dobivanje na težini.

Ako je vaša beba zdrava, stara više od šest sedmica i dobiva dovoljno na težini, nema potrebe buditi je za noćne podoje, osim ako vi ne osjećate veliku napetost u dojkama. Dojite dijete na zahtjev.

 

(bebe i mame)