Naslovnica Porodica Nekoliko grešaka kojima roditelji mogu naštetiti djetetu nakon razvoda

Nekoliko grešaka kojima roditelji mogu naštetiti djetetu nakon razvoda

876
0
PODIJELI
Stranica Bright Side donosi nekoliko stvari na koje roditelji moraju obratiti pažnju nakon razvoda kako on ne bi ostavio loše tragove na djeci.

Ne gledajte svoju djecu kao odrasle osobe. Oni vjerovatno ne razumiju zašto se razvodite i kako se osjećate tokom razvoda. Odgovorni ste za njih i morate im pomoći da se osjećaju sigurno i zaštićeno te će onda sve biti uredu. Nije neophodno razgovarati s njima o svakom detalju, ali im je potrebno pružati podršku i ne opterećavati ih problemima koje razvod sa sobom donosi. razgovarajte s porodicom, prijateljima, psihologom… ne s djecom.

Nemojte tjerati svoje dijete da bira. Ono ne treba biti u poziciji gdje mora birati da li više voli mamu ili tatu i s kim želi živjeti, jer će na taj način imati osjećaj kao da nekoga od vas dvoje izdaje. Potrudite se što ravnopravnije podijeliti obaveze o djetetu s vašim partnerom i planirajte u korist djeteta.

Mnogi bivši bračni partneri prave sličnu grešku, trude se biti omiljeni roditelj svom djetetu. Ne pokušavajte ga osvojiti novim stvarima i kršenjem pravila koje je drugi roditelj postavio. Vaše dijete će postepeno početi raditi ono što želi, šta god mu vi govorili. Zapamtite da, iako ste razvedeni, vaš bivši partner i vi imate obavezu odgajanja djeteta i tome se maksimalno posvetite. Radite kao tim.

Vaše dijete se osjeća krivim za razvod, prije ili kasnije, ovo bi se moglo dogoditi. Važno je da redovno razgovarate s djetetom kako biste spriječili da misli ovakvo nešto ili bilo šta slično ovome. Uz to, moguće je da ćete misliti da ste vi krivi za cijelu situaciju. Nekad se neplanirane neugodne stvari jednostavno dese te na njih ne možemo mnogo utjecati.

Uz to, nemojte kriviti partnera za razvod. Posebno se preporučuje da loše i negativne misli o vašem bivšem ne dijelite s djetetom. Ne zaboravite da je dijete i vaše, ali i vašeg partnera. Ni slučajno ga nemojte koristiti kao medijatora koji će smirivati zaraćene strane. Ono ne mora prolaziti kroz to, a vi se trebate postaviti kao odgovoran roditelj i odrasla osoba i svoje probleme rješavati na zreo način.

Ne pokušavajte smanjiti kontakt vašeg djeteta sa drugim roditeljem. Ne svetite se bivšoj ljubavi tako što ćete mu uskratiti viđanje djece ili smanjiti kontakt telefonom. Rezultat svega jeste da ćete najviše povrijediti dijete.

Naposljetku, nemojte se svađati pred djetetom, ono razumije više nego što mislite. Nije uredu psovati, vrijeđati i navoditi mane vašeg bivšeg partnera pred djetetom, potrebno je sve riješiti u četiri oka, daleko od djetetovih ušiju.