Naslovnica Life Style Nekoliko ideja za uređenje dječije sobe

Nekoliko ideja za uređenje dječije sobe

611
0
PODIJELI

Dječija soba i njeno uređenje pravi je izazov za svakog roditelja. Ona mora biti uređena tako da se svako dijete u njoj osjeća sigurno, sretno i udobno.

Većina roditelja se barem jednom našla u situaciji traženja ideja za uređenje sobe svojih mališana.

Bilo da je želite u potpunosti renovirati ili samo malo osvježiti, dobro je razmišljati što bi dijete voljelo. Prilikom renoviranja dječije sobe, bilo bi dobro uključiti i dijete u proces uređenja. Pitajte svoje dijete kakve bi boje zidova željelo.

Boje zidova

Ako uređujete dječiju sobu, onda biste prvo trebali urediti zidove. Bilo da ste se odlučili za farbanje u određenu boju ili tapete. Dokazano je da boje utječu na raspoloženje.

(Foto: Pinterest)
(Foto: Pinterest)

Ljubičasta boja potiče strast i kreativnost. Crvena boja potiče energiju i uzbuđenje. Žuta boja potiče osjećaj sreće i koncentracije. Ako želite poticati osjećaje spokoja i mira, za to su najbolje zelena i plava boja.

Tapete i zidne naljepnice

Dječije tapete i zidne naljepnice bolje je nanijeti na jedan odabrani zid, a ostatak obojiti bojom koja odgovara obrascu i boji tapeta i ostalog namještaja. Izbor uzoraka tapeta i boja za dječje sobe je veliki, a vi ste ti koji morate donijeti odluku šta ćete odabrati.

(Foto: Pinterest)
(Foto: Pinterest)

Odabir tapeta i zidnih naljepnica originalnija su i veselija varijanta za zidove jer dolaze u različitijim uzorcima. Izaberite djetetov najdraži uzorak, nalijepite na zid i odmah ćete dobiti ideju kako dječju sobu bolje i ljepše organizirati.

(Foto: Pinterest)
(Foto: Pinterest)

Osvježene u dječiju sobu, pored farbanja zidova, možete unijeti i uz pomoć zidnih naljepnice. Naljepnice ne moraju ići samo na zid, možete ih lijepiti na namještaj, vrata itd.

Namještaj za dječju sobu

Prilikom odabira namještaja za dječiju sobu, pored udobnosti i funkcionalnosti bitno je da namještaj bude i u skladu s uzrastom djeteta. Djetetu treba krevet, bez toga ne možete. Ako imate dvoje djece koje spavaju u istoj sobi, idealna stvar su kreveti na sprat.

(Foto: Pinterest)
(Foto: Pinterest)

Ako uređujete sobu za jedno dijete, potražite krevet koji ima ladice za odlaganje. Također, možete biti kreativni pa za svoje dijete naručiti krevet s krovom ili u obliku šatora.

(Foto: Pinterest)
(Foto: Pinterest)

Police za knjige

Iako dječije sobe ne zahtjevaju mnogo namještaja, možete je obogatiti policom za knjige ili igračke. Polica s igračkama može imati i ladice u bojama koje će služiti da u njih skladištite sve igračke.

(Foto: Pinterest)
(Foto: Pinterest)

Također, police za knjige možete i sami izraditi, a potom u nju uredno složite knjige tako da djetetu budu lako dohvatljive.

Jastuci i tepih

Jastuci su još jedan super način kako u dječju sobu unijeti razigranost. Možete odabrati različite boje i oblike, a u posljednje vrijeme sve su popularniji dekorativni jastuci u obliku oblaka, sunaca, zvijezde itd.

(Foto: Pinterest)
(Foto: Pinterest)

Dječiju sobu možete dodatno uljepšati nekim dječijim tepihom. Na njemu se djeca mogu igrati ili učiti, a da im ne bude hladno. Tepih birate prema debljini koju želite i prema boji koja bi najviše odgovarala boji zidova i namještaja. Također, možete odabrati i različite oblike tepiha, što će biti veoma interesantno vašoj djeci.