Naslovnica Life Style Nekoliko načina sagorijevanja kalorija bez treninga

Nekoliko načina sagorijevanja kalorija bez treninga

353
0
PODIJELI

Gubitak kalorija nije jednostavan proces, iako ništa ne može nadmašiti trebning, postoje mnoštvo stvari koje možete učiniti za sagorijevanje kalorija bez većeg napora.

Postoji nekoliko neobičnih načina na koje možete sagorjeti kalorije, a da se ne znojite vježbajući i trenirajući.

Žvakaća guma

Žvakaća guma potiče sitost. Takođe,r može stimulirati vaš metabolizam.

Dišite iz dijafragme

Disanje iz dijafragme ili trbušno disanje zahvaća želudac, dijafragmu i trbušne mišiće, učinkovitije puneći pluća zrakom. To pomaže poboljšanju plućne funkcije, a povoljno utječe na krvni pritisak, puls i dišne mišiće.

Naspavajte se

Dobar san poboljšava raspoloženje, odmara vas i pomaže vam u detoksikaciji i zacjeljivanju mišića nakon intenzivnog treninga. Duboki san sagorijeva kalorije i održava naš metabolizam zdravim.

Smijte se

Često se govori da je smijeh najbolji lijek, a jeste li znali da on i sagorijeva kalorije? Studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity pokazala je da “istinski smijeh”, poput smijeha tokom zabavnog filma, može povećati vašu brzinu metabolizma za 10 do 20 posto.

Ohladite vodu prije nego što je popijete

Pijenje vode održava ljude hidriranima, a može i stimulirati metabolizam i potaknuti sagorijevanje kalorija. Prema studiji iz 2003., učinak pijenja vode može se maksimizirati hlađenjem vode prije nego što je popijete.

Kad se osvježite hladnom vodom, interno je zagrijavate do tjelesne temperature, što može povećati brzinu metabolizma i do 40 posto. Druga istraživanja pokazala su da pijenje pola litre hladne vode može pomoći u sagorijevanju između 24 i 30 posto više kalorija u prvih 90 minuta.

Okupajte se

Uživanje u vrućoj kupki puno je više od pukog opuštanja. Studija iz 2018. otkrila je da vruća kupka poboljšava cirkulaciju i transport kisika i hranjivih sastojaka kroz tijelo, olakšavajući uklanjanje metaboličkog otpada. Proces je poznat pod nazivom pasivno zagrijavanje i pruža slične prednosti kao i vježbanje.

Posjetite saunu

Osim tople kupke, i sauna može pomoći da izgubite kilograme. Studija iz 2019. godine dokazala je da 60-minutni boravak u sauni može pomoći u skidanju 0.65 kilograma, dok ponovljene 10-minutne sesije smanjuju i visceralne masnoće.

Istuširajte se hladnom vodom

Još jedan način da potaknete svoj limfni sustav je ispiranje hladnom vodom nakon tuširanja, kupke ili saune. Prema studiji objavljenoj 2014. godine u prestižnom časopisu PLOS One, izlaganje hladnoći može vam pomoći smanjiti smeđu masnoću i povećati brzinu metabolizma povrh toga što pojačava endorfine, smanjuje upalu, energizira vas i umiruje bolne ili premorene mišiće. Dovoljno je da pod hladnom vodom provedete 60 do 90 sekundi.