Naslovnica Zanimljivosti Nekoliko razloga zašto nije pametno da idete u krevet gladni

Nekoliko razloga zašto nije pametno da idete u krevet gladni

507
0
PODIJELI

Preskakanje večere, ako želite skinuti višak kilograma ili ste jednostavno preumorni da biste sebi pripremili nešto za jelo, nije pametna odluka, kažu stručnjaci.

Ako preskočite večeru, osjećaj gladi može vas dugo držati budnima ili vam poremetiti san, pa stručnjaci upozoravaju da u krevet ipak ne idete gladni.

Ako se možete organizovati tako da osigurate od 7 do 9 sati sna, to je odlična stvar, pogotovo ako ste preopterećeni obavezama i pod stresom. Dobar san ključan je za obnovu energije koja će omogućiti tijelu da se nosi s velikom količinom stresa. No, osjećaj gladi može vas omesti u tome da se naspavate te da spavate bez buđenja, a nedostatak sna ili isprekidani nekvalitetan san vode samo u još više stresa, piše Health Digest.

Nedostatak sna može imati nepovoljan utjecaj na vaše raspoloženje, odnosno velika je vjerovatnoća da ćete se naredni dan osjećati nervozno. No, na to može utjecati i činjenica da vašem tijelu nedostaje ugljikohidrata koji su vrlo važni u proizvodnji hormona sreće – serotonina. To može biti problem, naročito ako patite od anksioznog poremećaja ili kliničke depresije, no odlazak u krevet bez večernjeg obroka ni za koga nije pametna odluka.

Bez večere biste se naredni dan mogli probuditi iscrpljeni. Ponekad se taj nedostatak energije ne može nadoknaditi ni kvalitetnim doručkom.

Ako mislite da ćete uz preskakanje večere doći do toga da skinete višak kilograma, stručnjaci kažu da tako jedino možete dobiti još kilograma. Prije svega, nedostatak energije za funkcioniranje tijela noću može dovesti do usporavanja metabolizma, a usporeni metabolizam usporava mršavljenje. Manjak sna čini ljude nervoznim i gladnim, što vodi prejedanju i nakupljanju kilograma.

Potrudite se da večerate zdravo prije nego što odete u krevet, ali to uradite barem dva-tri sata prije spavanja, kako biste izbjegli probleme. Kasna večera može izazvati žgaravicu, refluks i druge probavne probleme.

Klix.ba