Naslovnica Sex i ljubav Nekoliko znakova loše ljubavne veze koju što prije trebate privesti kraju

Nekoliko znakova loše ljubavne veze koju što prije trebate privesti kraju

281
0
PODIJELI

Prekidi veze uvijek su teški. Stručnjaci čak kažu da se bol nakon prekida ljubavne veze može porediti s boli koju osjećamo nakon gubitka voljene osobe. Spoznaja kada treba “povući ručnu” u vezi uvijek je izazov.

Bez obzira na to jeste li s nekim nekoliko godina ili nekoliko mjeseci, uvijek je teško prekinuti vezu jer vam se javlja nekoliko pitanja. Šta ako požalite? Što ako strašno reagujete? I kako možete razlikovati potrebu za pauzom u vezi i potrebu da se zauvijek raziđete?

Prekid veze postaje posebno složen kada postoje i drugi ljudi, poput djece ili zajedničkih prijatelja. Ali ako vam se čini da postajete dosadni i frustrirani ili ste možda shvatili da zapravo niste toliko kompatibilni sa svojim partnerom kao što ste mislili, raskid može biti prava odluka za oboje, piše Independent.

Ako niste u mogućnosti razgovarati s partnerom o bilo čemu spornom, a da se pri tome ne posvađate, onda je to veliki znak da prekinete vezu, napominje stručnjak za veze James Preece.

“Ljutnja i negativnost znak su duboko ukorijenjenih pitanja između vas i vašeg partnera i to može značiti da će stvari na kraju postati još gore”, dodaje on.

Ako u vezi doživljavate bilo kakav oblik zlostavljanja, to je jasan znak upozorenja da bi trebalo da prekinete vezu, kaže psiholog i trener Madeleine Mason Roantree.

“Ne govorimo o tome ako ste slučajno verbalno povrijedili nekoga u napadu bijesa, govorimo o lošem ponašanju koje se češće dešava, posebno sistematski, gdje je ponašanje odraz nečijeg karaktera i nedostatka sposobnosti da kontroliše svoje emocije i nagone”, objašnjava ona.

Parovi bi trebali imati vremena jedno za drugo, to ne bi trebalo da bude obaveza nego želja, napominje Preece.

“Dakle, ako bi vaš partner radije izašao na piće sa svojim prijateljima ili učinio bilo šta drugo osim da se vidi i provodi vrijeme s vama, morate se zapitati zašto”, kaže on.

Izgovori za viđanje s vama, dodaje, ne smiju postojati.

“Ako sve što dobijete jesu izgovori zašto se ne mogu družiti s vama, vrijeme je da pronađete nekog drugog zbog koga ćete se osjećati voljenim. Život je prekratak”. ističe.

Možda u vezi imate trenutke kada se osjećate kao da ne možete biti to što jeste. To je uobičajeno u vezama koje se bliže kraju, govori Mason Roantree.

“Ako stalno pratite raspoloženja svog partnera i ponašate se na način da minimizirate rizik da postanu uznemireni, ljuti ili nasilni, tada znate da u vezi nešto nije u redu”, govore stručnjaci.

Odnosi mogu biti svakodnevni, ali trebaju biti i zabavni. Barem bi trebali biti ako će potrajati.

“U odnosima se treba osjećati ugodno, ali i uzbudljivo. Trebalo bi da se osjećate sretno zbog provođenja vremena s partnerom”, poručuju stručnjaci.

Iako niko ne zna kako je u određenoj vezi, osim to dvoje ljudi, ako vaši najbliži prijatelji misle da je vaš partner loš izbor za vas, trebali biste poslušati šta kažu, jer oni ponekad mogu vidjeti stvari koje vi ne možete.

“Ponekad samo pomisao da trebate početi ispočetka vezu s nekim drugim može zaustaviti nesretne parove da prekinu loše veze, a to nije dobro. Tek kada se oslobodite loše veze, shvatit ćete da postoji mnogo bolji i uzbudljiviji i značajniji odnos za vas”, napominje Preece.